Razende Roeland spreekt met Dianne

Playlist for Show: Razende Roeland

Donderdagavond op de vertrouwde tijd van 21.00 uur is het weer tijd voor je metal vitamine bij Omroep Zilt. De ene plaat is nog mooier dan de andere en deze week heb ik een gesprek met Dianne van Giersbergen.

De opening is voor Hartlight uit Frankrijk. Hartlight ontstond als studioproject tussen Noémie Allet en Adrien Djouadou. Beiden leerden elkaar kennen tijdens hun zangstudie en ze werden een stel. In eerste instantie verzorgde Noémie de compositie en de teksten en Adrien de arrangementen, de instrumenten en de productie. Met deze instelling brengen ze voor het eerst verschillende singles uit, zoals “Victorious Heart” of “Hartlight”. In 2022 lazen Noémie en Adrien samen de manga Berserk en kwamen ze op het idee van een Power Metal EP als eerbetoon aan het werk van Kentaro Miura. De EP “From Midland And Beyond” was geboren. Het werd in december 2022 via Wormhole Death alleen digitaal uitgebracht en werd goed ontvangen door de critici.
2023 is een rustig jaar voor het duo, maar ze zijn van plan hun eerste album te maken en een band samen te stellen om live te spelen. Ze brengen in december 2023 een eerbetoon aan de game Lost in Random uit genaamd “Roll The Dice”. Op dat moment spreekt Noemie de wens uit dat Adrien muziek voor haar stem zou componeren op haar eigen teksten. Ze schrijft ook teksten over meer persoonlijke thema’s als alchemie, magie en instrospectie. Adrien schreef de muziek voor het nummer “As Above, So Below” en ze namen meteen op. De nieuwe dynamiek leidde tot het eerste album. Het zou “As Above, So Below” heten en het zou een conceptalbum zijn over Alchemy en Magic. Ze vroegen Adrien Guingal om een officiële gitarist van de band te worden en hij accepteerde het. Adrien D. en Noémie hebben het album respectievelijk in twee weken gecomponeerd en geschreven en binnen drie weken hebben ze het allemaal samen met Adrien G. opgenomen. Nu bereidt de band zich voor om live te spelen.

De tweede plaat van de avond is voor Simone Simons in samenwerking met Ayreon. Terwijl Epica werkt aan het negende studioalbum, komt zangeres Simone Simons met een soloalbum. De in Duitsland wonende zangeres werkte hierin samen met Arjen Lucassen, op wiens Ayreon-albums ze al diverse malen zelf heeft meegedaan. De plaat heet Vermillion en bevat een gastbijdrage van Alissa White-Gluz (Arch Enemy). De releasedatum staat op 23 augustus. Als eerste single is er nu alvast album opener Aeterna, deze kwam uit op 7 mei.

Dan is het tijd om te bellen en te praten met Dianne, inmiddels is dit de derde keer dat ze in een uitzending van Razende Roeland verschijnt. Bij de eerste twee singles was ze er iets eerder bij om tekst en uitleg te geven, maar deze keer is het de schuld van de maker van het programma dat we pas na twee maanden in gesprek raken. Dianne heeft niet stilgezeten en in maart van dit jaar haar derde single “A Symphonic Tragedy” uitgebracht. Het verhaal hier omtrent is een zeer persoonlijk verhaal.

Zoals ik vaker doe bij gasten al dan niet live in de studio is vragen om inspiratie platen, nu is het bij een klassiek geschoolde zangeres misschien wel duidelijk dat zij haar inspiratie vindt in klassieke muziek. Dus draaien we in deze uitzending een aria uit de opera “La Wally van Catalani”.

Alfredo Catalani schreef vijf opera’s, waarvan La Wally de laatste en de bekendste is. Deze opera staat deze week centraal in plaatjes vergelijken.
De bergen in
La Wally beleefde in 1892 een succesvolle première in La Scala in Milaan. Catalani kon helaas niet lang van dit succes genieten, want zijn gezondheid ging achteruit en een jaar later overleed hij. Het verhaal van de opera speelt zich af in Tirol. De boerendochter Wally is verliefd op jager Hagenbach, maar haar vader wil dat ze met zijn rentmeester Gellner trouwt. Wally besluit om de bergen in te trekken. Een jaar nadat haar vader is overleden keert ze terug naar het dorp. Gellner vertelt haar dat Hagenbach is verloofd met herbergierster Afra. De jager maakt Wally belachelijk tijdens een feest in de herberg. Daarop besluit ze om wraak te nemen en met Gellner te trouwen, op voorwaarde dat hij Hagenbach vermoordt. Later krijgt ze spijt en weet ze Hagenbach nog net te redden. Alleen weet ze niet dat Hagenbach inmiddels verliefd is geworden op haar, en trekt ze weer de bergen in. Wally wil niet meer terugkeren naar het dorp, totdat Hagenbach naar haar toekomt om zijn liefde te bekennen. Samen lopen ze terug, maar Hagenbach wordt door een lawine meegesleurd, en Wally volgt hem. Deze laatste scène is niet makkelijk uit te voeren, daardoor is La Wally meestal in een concertante versie te horen. Het bekendste deel uit de opera is de aria Ebben? Ne andrò lontana, die ook te horen is in de film Diva van Jean-Jacques Beineix. Deze aria, die Wally zingt wanneer ze voor het eerst besluit het huis te verlaten, wordt nog regelmatig los uitgevoerd. De uitvoering zal zijn van Anna Notrebko.

Het is een gokje, maar ik denk dat we met deze inspiratie plaat wel komen tot de muziek waar ook in de metal en dan vooral de symphonische metal gebruik van maakt, de stemmen van de zangers en zangeressen komen dan tot hun recht in deze mini opera’s die men op metalmuziek zet.

Na dit uitstapje gaan we weer terug naar de metal, ik heb nog een stuk van het laatste Ayreon project gevonden waar Dianne op meezingt.

En indien de tijd het toelaat zal er ook nog muziek zijn van Ex Libris.
De Nederlandse symfonische progressieve krachtpatser Ex Libris werd in 2004 opgericht door Dianne van Giersbergen (ex-Xandria), die vandaag de dag nog steeds als frontvrouw van de band fungeert. Andere leden zijn Bob Wijtsma (ex-Xystus, Ayreon) op gitaar, Joost van den Broek (ex-After Forever, Ayreon) op keyboard en arrangementen, Luuk van Gerven (ex-After Forever) op basgitaar en Harmen Kieboom op drums. Hun nieuwste werk is de eerder genoemde progressieve metaltrilogie “ANN” die 3 historische vrouwelijke figuren eert, die allemaal de naam ‘Ann’ dragen. Bij het schrijven en uitbrengen van deze trilogie willen ze hun fans over de hele wereld informeren en vermaken. “ANN” wordt geproduceerd door producer Joost van den Broek bij Sandlane Recording Facilities. In voorgaande jaren bracht de band het album ‘Medea’ uit dat grotendeels met dezelfde visie geschreven was. Pas toen werd het gekozen personage uit de Griekse mythologie gehaald.

De afsluitende plaat zal weer een nummer van Dianne zijn, haar eerste single After the Storm, dendert wel vaker door de studio en radio. Dit lijkt me voor deze uitzending een goede afsluiter.

Heb je suggesties of speel je in een band en heb je een single uit of een goede demo die je graag eens wil laten horen aan Noord-West Fryslân en de rest van de wereld of wil je ook eens een uitzending vullen met je muziek en inspiratieplaten dan kan je mailen naar rsh.razenderoeland@gmail.com of razenderoeland@omroepzilt.nl

Tijdens de uitzending tussen 21.00 & 22.00 uur kun je mee chatten via www.shineradio.nl

No entries found for this Playlist

← All Playlists for Show: Razende Roeland
X_Iconbluesky logo_xthreads_iconlogo_tiktok