Razende Roeland raast voort!

Playlist for Show: Razende Roeland

Donderdagavond op de vertrouwde tijd van 21.00 uur is het weer tijd voor je metal vitamine, bij Omroep Zilt. De ene plaat is nog mooier dan de andere en deze week is er veel oude maar ook nieuwe muziek!

De openingsplaat is deze week Black Bishop van Maestro. Maestro werd oorspronkelijk in juli 1989 opgericht door Orion Roos (momenteel ook gitarist van de Nederlandse heavy metal band Metalbats, voorheen bekend als Vortex), uit de stad Groningen in Nederland (Europa), sinds 1999 en door bassist René van Zonneveld (ex-Vortex). Maestro speelt eigen composities van voornamelijk melodieuze (hard-)rockmuziek. Variërend tussen rockballads, AOR en Heavy Metal. Momenteel werkt Maestro aan een volledig album dat in 2024 zal worden uitgebracht door Pt78 Records. Het nieuwe album zal minstens tien nieuwe originele nummers bevatten.

Verder is er muziek van Black Knight, Vortex, Martyr en Sad Iron.

Sad Iron is een bekende naam in de Nederlandse metalgeschiedenis. De band is circa veertig jaar geleden opgericht door gitarist Bernard Rive en staat bekend als één van de eerste speedmetalbands van Nederland en kan in een adem worden genoemd met acts als Raven en Exciter. Ze maakten een split-album met de band Burning, die we ook deze uitzending nog laten horen. En over het album deel van Sad Iron, kan ik het volgende melden. Sad Iron klinkt net als op het debuutalbum, pure speed/thrashmetal, met opener ‘Words and beyond’ gelijk vol gas erop, prima gitaarriff en dito solo. Met ‘Metal cathedral’ wordt lichtelijk teruggeschakeld qua tempo, de vergelijking met Anvil dringt zich op, zanger Marcel Paardekooper komt goed tot zijn recht in dit nummer, ook al is hij geen begenadigde zanger. In het lange ‘The demon is back’ ligt het tempo weer erg hoog met weer flitsende gitaarsolo’s. Afsluiter ‘Military madness’ opent met een fijne baslick om over te slaan in een weer een thrasher, met een niet heel lekker klinkende zanglijn, halverwege gaat het tempo nog even verder omhoog.

Er is ook muziek van Burning, deze uitzending. Het Groningse Burning bestaat nu iets meer dan 10 jaar en bevat nog 2 leden van het eerste uur, Hugo Koch, tevens bekend van heel wat evenementen op het gebied van heavy metal in het Hoge Noorden en gitarist Renee Knegt. En op dit album levert ook Burning 4 nummers. Op het vorige full-album stond hun eerste speed/thrashnummer en de band doet er nu zelfs nog een klein schepje bovenop met het geweldige ‘Exsurge Domine’, een erg snel nummer met een heel pakkend refrein . ‘Pick your fight’ is een heerlijk swingend uptempo nummer en een fraaie zanglijn, een mooie break naar een forse tempoversnelling met ook nu weer een fraaie gitaarsolo . ‘The end’ is een heel langzaam en dreigend doomnummer waarin de invloeden van Black Sabbath te horen zijn, bij iets meer tempo is er ook wel wat van het Amerikaanse Trouble te horen. ‘Mistaken’ sluit het split-album af en dit is ook weer een heel ander nummer, meer oldschool heavy metal, uptempo en ook nu weer een fraaie zanglijn, welke nog fraaier wordt in het refrein, met de break gaat het nummer over in een gevoelig stuk inclusief datzelfde op het einde.

De muziek raast voort in deze uitzending met onder andere Jurassic Park, Solarcylces, Charlotte Wessels en Robby Valentine.

Op 7 juni werd het nieuwe album van Robby Valentine in Purmerend gereleased. Embrace the Unknkown is het 13e studio album en de plaat is volledig door hem geschreven, ingespeeld, ingezongen en opgenomen. Als we daarbij in aanmerking nemen dat Kempe kampt met een sterk verminderd gezichtsvermogen, kunnen we daar alleen nog maar meer bewondering voor opbrengen. In het sterke titelnummer schrijft hij zijn strijd met deze aandoening van zich af. Ook werd die avond de videoclip opgenomen voor zijn nieuwe single Don’t give up on a miracle. Het was een geslaagde avond, waarvan het nummer Break the chain bij mij bleef hangen en die draai ik dan ook.

Op het einde is er nog muziek van Dangerous times for the Dead en Vandale.

Vandale is ontstaan in 1979 toen zanger Bert van Klaveren en gitarist Eddy Bopp elkaar ontmoetten in een rockcafé in Sittard. Er bleek chemie tussen de twee die er tot op de dag van vandaag nog steeds is. Hardrock in eigen Moerstaal, een gat in de markt. Twee LP’s werden er in die tijd opgenomen, Stale Verhale en Schandale, en door heel het land, in elke uithoek en op elk rockpodium werden alle teksten luidkeels meegezongen door de grote schare fans. De vraag voor een comeback werd steeds groter. Na 35 jaar is de band terug en hoe! Met het langverwachte (derde) album KanNieBale (met 11 gloednieuwe tracks) is Vandale er weer klaar voor om hun energieke en enerverende show op de planken neer te zetten. En in 2024 werd een contract getekend voor nog een nieuw album.

Heb je suggesties of speel je in een band en heb je een single uit of een goede demo die je graag eens wil laten horen aan Noord-West Fryslân en de rest van de wereld of wil je ook eens een uitzending vullen met je muziek en inspiratieplaten dan kun je mailen naar rsh.razenderoeland@gmail.com of razenderoeland@omroepzilt.nl

Deel dit artikel:
No entries found for this Playlist

← All Playlists for Show: Razende Roeland
Deel dit artikel:
X_Iconbluesky logo_xthreads_iconlogo_tiktok