Razende Roeland raast symphonisch en old skool

Playlist for Show: Razende Roeland

Donderdagavond op de vertrouwde tijd van 21.00 uur is het weer tijd voor je metal vitamine bij Omroep Zilt. De ene plaat is nog mooier dan de andere en de ene is nog ouder dan de ander.

De opening is voor Hammer King.

Heavy power metal in naam van de machtige Hammer King! De machtige Duitse heavy metal/power metal eenheid Hammer King slaat toe met hun gloednieuwe hamerende single, “The Devil Will I Do”, samen met een officiële videoclip! Het krachtige nummer is afkomstig van het komende studioalbum van de band, König und Kaiser , dat op 22 maart 2024 via Napalm Records zal verschijnen. König und Kaiser vervolgt de verhaallijn van de band en brengt hulde aan de machtige Hammer King. Met “The devil will i do”, Hammer King ontketent nog een headbanger-hit om de verwachting voor hun volgende volledige lengte op te wekken. Op König und Kaiser wordt de band, onder leiding van ex- Ross The Boss -zanger Titan Fox, vergezeld door opmerkelijke gastbijdragen van onder meer The Tribune van labelgenoten Warkings, met wie Hammer King in maart op een grote Europese tournee gaat end april 2024.

We gaan ook naar muziek van Axis Mundi, Blackbriar en Manora luisteren.

Manora ontstond enkele jaren geleden toen gitarist Ivo Visser en toetsenist Arthur Stok hun eigen nummers begonnen te schrijven. Na diverse bezettingswisselingen vond Manora eind 2016 een vaste bezetting, met Tijn Scholtze op drums, Tomasz Kisielewicz op basgitaar en zanger Mirte van der Ham. Manora is een symfonische metalband uit Nederland. Hun geluid wordt gekenmerkt door cleane zang en aanstekelijke synth-melodieën, terwijl ze toch een metal basis behouden, welke wordt gecreëerd door B-gestemde gitaren en basgitaar, ondersteund door beukende drums. Symfonische metal met her en der een uitstapje naar powermetal, en is zeer toegankelijk voor een breed publiek.

We gaan bellen met Sebastiaan van Pandora’s Key. Melodieuze metalband Pandora’s Key werd in 2016 opgericht in Breda en bracht een jaar later de (internationaal goed ontvangen debuut-EP “Prometheus Promise” uit. Er volgde een periode van groei en verandering, met als hoogtepunt het begin van het Covid-tijdperk. Door de uitdagingen van deze periode frontaal aan te pakken, bleek de band sterker verbonden dan ooit. Het resultaat hiervan is het debuutalbum ‘Yet I Remain’, een viering van muzikale vrijheid en passie. Het is een album dat de verbindingen onderzoekt tussen schijnbare tegenstellingen, tussen muren van geluiden en stille introspectie, klassieke verhalen en oeremoties, geweld en schoonheid. Het resultaat is een ambitieuze instap in melodieuze metal, waarbij de grens tussen complexiteit en aanstekelijkheid wordt getrokken en de betrokkenheid van de luisteraar wordt vereist. Zij brachten onlangs een nieuw album uit en daar gaan we het over hebben.

Verder is er muziek van Moonrock en de wat oudere bands van de Nederlandse metal scene, Vortex en Martyr.

Martyr is een powermetalband uit Utrecht die bestaat sinds 1982. Tijdens het bestaan zijn er een set democassettes uitgebracht, evenals een aantal langspelers. Het grote publiek maakte voor het eerst kennis met Martyr in 1985, toen het nummer “En Masse (Stand Or Die)” verscheen op het verzamelalbum “Metal Massacre VI” van het legendarische Amerikaanse label Metal Blade. Andere grootheden op deze plaat waren onder meer Possessed, Hallow’s Eve, Dark Angel, The Obsessed, Hirax, Hades en Nasty Savage. Het debuutalbum ‘For The Universe’ uit hetzelfde jaar geldt in heavy metal-kringen nog steeds als een klassieker. De toonaangevende website “Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives” schreef bijvoorbeeld het volgende over dit album: “Martyr’s songwriting is enorm superieur aan de meeste van zijn concurrenten”. In 2014 werd de groep geëerd door de “Dutch Steel (80’s Metal From The Netherlands)” verzamelaar voor Martyr’s bijdrage aan de Nederlandse heavy metal geschiedenis. Ook de toenmalige burgemeester van Utrecht Jan van Zanen ontging het niet, hij stuurde de groep begin 2018 een persoonlijke brief om Martelaar te bedanken voor hun ambassadeurschap voor de stad. De groep treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland, als headliner of als voorprogramma van een bekendere act binnen het heavy metal spectrum (bijvoorbeeld als voorprogramma van Trivium, Iced Earth, Saxon, Raven, Flotsam & Jetsam, Lizzy Borden, Vicious Rumours, Evergrey en ex-Iron Maiden-zangers Paul Di’Anno en Blaze Bayley). De absolute hoogtepunten van Martyr’s carrière tot nu toe waren hun drie tournees door Japan, met een uitzinnig publiek. De feedback die Martyr krijgt op basis van hun prestaties is louter positief. In 2022 bracht Maryr hun nieuwste album Planet Metalhead uit, met groot succes. Het werd door Metalfan.nl uitgeroepen tot “Album van het jaar 2022”. Het album werd wereldwijd uitgebracht in samenwerking met 5 andere labels. Vanwege het grote succes van de plaat stapte MARTYR begin 2023 over naar het label Rock Of Angels Records, waar Planet Metalhead opnieuw is uitgebracht. Martyr blijft toeren met vele headline-, festival- en clubshows in Europa en daarbuiten.

Als de tijd het toelaat zal er nog muziek zijn Steel Shock en misschien Vengeance.

Heb je suggesties of speel je in een band en heb je een single uit of een goede demo die je graag eens wil laten horen aan Noord-West Fryslân en de rest van de wereld mail dan naar rsh.razenderoeland@gmail.com

No entries found for this Playlist

← All Playlists for Show: Razende Roeland
X_Iconbluesky logo_xthreads_iconlogo_tiktok