Razende Roeland raast op zijn gemak!

Playlist for Show: Razende Roeland

Donderdagavond op de vertrouwde tijd van 21.00 uur is het weer tijd voor je metal vitamine. De ene plaat is nog mooier dan de andere, deze week heb ik het mezelf makkelijk en moeilijk te gelijk gemaakt.

De opening is voor Mover. Arjen Lucassen is samen met tijdgenoot Adje Vandenberg de bekendste en succesvolste hardrockgitarist van de Lage Landen. Hij speelde in Bodine en in Vengeance, maar het grote succes kwam met zijn soloprojecten Ayreon en Star One. De boomlange gitarist is nauwelijks meer op het podium te vinden, maar de live optredens van zijn projecten zijn steevast uitverkocht en trekken fans van over de hele wereld. Lucassen groeide op in Den Haag, leerde zichzelf gitaar spelen en wilde al snel een professionele band beginnen. Via een advertentie kwam hij Shmoulik Avigal tegen. De Israëliër verhuisde naar Nederland om zich bij Lucassen aan te sluiten. Samen vormden ze Mover en namen een demo op, maar tot een album kwam het nooit. Avigal verscheen later in Picture, Horizon en Hammerhead.

Verder is er muziek van Vortex, Martyr, Sad Iron en Burning.

Burning is in 2013 opgericht en bracht in 2014 de single Something Is Lurking In The Dark uit op vinyl. Liefhebbers van een portie ouderwetse heavy metal opgelet. Burning uit het geweldige Stadskanaal (Groningen) bracht zijn eerste langspeler, getiteld Nightmares, uit. Een album met dik veertig minuten heavy metal die rechtstreeks uit de jaren tachtig afkomstig lijkt. De complete oplage van die single is binnen de kortste keren helemaal uitverkocht terwijl de bijbehorende video al ruim 40.000 keer bekeken is. Een van die kijkers is Bronja Hoffschlag, een van Nederlands bekendste thrillerschrijfsters, en die bleek dusdanig onder de indruk van de band te zijn dat ze heeft meegeschreven aan een tweetal nummers (Razors And Reasons) en een gedeelte van Anthem For The Lost Souls). We zijn inmiddels 2 lp’s verder en dit jaar komt de volgende plaat uit, die ze in samenwerking met Sad Iron op vinyl opnamen. Het resultaat is het zogenoemde split album Back to Back, dat in januari op de markt komt.

Het is niet makkelijk, maar de muziek van Death Möth en Oltas is wel lekker, dus daarom op de lijst.

OLTAS maakt melodieuze doom metal en komt uit onze eigen provincie Fryslân. Dit is O.L.T.A.S… Langzaam en donker, soms snel en fel. Met af en toe een lichtstraal…ons licht… Doom metal waar een death metal gevoel doorheen sijpelt, opgefrist door wat oldskool thrash en hardcore riffs. Ergens in de tijd kruisten onze paden elkaar onvermijdelijk. Met een duidelijk beeld van wat de wereld miste, begon onze reis. In 2021 kwam de eerste EP ”Íllusion of Control” uit. Als we onze eigen innerlijke tirannen onttronen, kan het goede in de wereld stijgen. We hopen van binnenuit bij te dragen aan een collectieve bewustzijnsverandering. Door onze creatieve energie te combineren, komt muziek met een duidelijke intentie naar boven. Gedreven door geloof worden we noodzakelijk voor de urgentie van onze tijd. In 2023 bracht de band weer een top single This is not here uit. Onlangs meldde de band dat de drummer de band gaat of heeft verlaten.

Ook komt er muziek van Dangerous times for the Dead en Cobra Spell.

Femme sleaze rockers Cobra Spell kon er geen genoeg van krijgen! 29 november 2023 brachten ze hun derde en laatste single uit voordat hun langverwachte debuutalbum, 666, op vrijdag 1 december 2023 uit kwam via Napalm Records. De nieuwe single, getiteld “Warrior From Hell” , betovert met melodieën en absorberende drumpatronen, aangevuld met raspende rock ‘n’ roll zang op dit WASP-geïnspireerde anthem van weglopers en rebellen. Het komt met nog een verleidelijke videoclip, die op geen enkele manier inferieur is aan de debuutvideo van het album, “SEX”, die na de release binnen de kortste keren 100.000 views bereikte. Dat succes werd zelfs overtroffen met de tweede single en video, “The Devil Inside Of Me” , waarmee hetzelfde succes werd behaald en werd bewezen dat Cobra Spell de meest veelbelovende bands zijn in de rock revival scène van de jaren 80. Cobra Spell’s huidige line-up, opgericht in 2019 door opkomend gitaarfenomeen Sonia Anubis, wordt gecompleteerd door Kristina Vega op zang, Twitch-streamer Noelle dos Anjos op gitaar, Hale Naphtha op drums en Roxy Herrera op bas. Samen toerden ze al met tal van gevestigde bands als Ross The Boss, Enforcer en Evil Invaders, en brachten ze twee wereldwijd geprezen EP’s uit, Love Venom (2020) en Anthems Of The Night (2022). Met deze toppers onder hun leren riemen met studs maakt Cobra Spell zich op om hun eerste full-length te introduceren, met als doel niets minder dan de rock ‘n’ roll werelddominantie uit de jaren 80.

De afsluiting zal verzorgd worden door Meadow, deze band uit Gouda bracht in de jaren 80 van de vorige eeuw een hardrock versie uit van het bekende “Kleine café aan de Haven”. Met het oog op het filmfestival* in Harlingen, waar de film “Hoe een haven niet kon, en er toch kwam” zal worden vertoond, lijkt de me dit een mooie afsluiter.

Heb je suggesties of speel je in een band en heb je een single uit of een goede demo die je graag eens wil laten horen aan Noord-West Fryslân en de rest van de wereld mail dan naar rsh.razenderoeland@gmail.com

*filmfestival Harlingen is van 19 tot 21 januari 2024.

No entries found for this Playlist

← All Playlists for Show: Razende Roeland
X_Iconbluesky logo_xthreads_iconlogo_tiktok