Razende Roeland raast ook een stukje over de grens!

Playlist for Show: Razende Roeland

Donderdagavond op de vertrouwde tijd van 21.00 uur is het weer tijd voor je metal vitamine, bij Omroep Zilt. De ene plaat is nog mooier dan de andere en deze week zijn er wat Nederlandse bands en ook iets meer internationale.

De opening is voor Burning, ik heb ze vorige week zo nadrukkelijk genoemd, samen met Sad Iron brachten ze het album Back to Back uit. Burning is een oldschool heavy metal band uit Nederland sinds 2013. Liefhebbers van een portie ouderwetse heavy metal opgelet. Burning uit het geweldige Stadskanaal (Groningen) bracht in 2014 zijn eerste langspeler, getiteld Nightmares. Een album met dik veertig minuten heavy metal die rechtstreeks uit de jaren tachtig afkomstig lijkt en bracht in 2014 de single Something Is Lurking In The Dark uit op vinyl. De complete oplage van die single is binnen de kortste keren helemaal uitverkocht terwijl de bijbehorende video al ruim 40.000 keer bekeken is. Een van die kijkers is Bronja Hoffschlag, een van Nederlands bekendste thrillerschrijfsters, en die bleek dusdanig onder de indruk van de band te zijn dat ze heeft meegeschreven aan een tweetal nummers (Razors And Reasons en een gedeelte van Anthem For The Lost Souls). Daarna kwamen nog twee albums en begin dit jaar dus het album samen met Sad Iron, waar de premiere party in Groningen en in Hoorn geweldig waren.

Er is ook muziek van Vandenberg, Moonshot en Anvil.

Anvil is een Canadese heavymetalband. De kiem van Anvil werd in april 1973 in Toronto gelegd, toen Steve Kudlow en Robb Reiner samen muziek begonnen te maken. In 1978, toen Dave Allison en Ian Dickson zich bij het duo hadden gevoegd, ontstond de band LIPS, waaruit later Anvil voort zou komen. Drie jaar later brachten ze in eigen beheer het album Hard ‘N Heavy uit. Kort daarna tekenden ze een contract met Attic en werd de naam van de band veranderd in Anvil. Hard ‘N Heavy werd door Attic opnieuw uitgebracht, nu als het debuutalbum van Anvil. De navolgende albums Metal on Metal (1982) en Forged in Fire (1983) bezorgden Anvil een aanzienlijke reputatie in de metalscene. Inmiddels zijn we heel wat jaren en albums verder maar op 28 juni 2024 komt hun nieuwe album uit en de eerste single daarvan staat op de lijst.

Er is ook muziek van Avigal, door het overlijden afgelopen dinsdag van Gwen, de weduwe van Shmoulik Avigal en vriendin van Mark Oosterwijk, kwam de vraag of ik deze band wil draaien en natuurlijk geef je aan zo’n verzoek gehoor!

Sammy “Shmoulik” Avigal is een zangsensatie die naam maakte met de Nederlandse bands Picture, Horizon en Hammerhead. Later verhuisde hij naar de Verenigde Staten en nam het album Heavier Than Thou op met The Rods. In 2003 reisde Sammy naar Florida om het album Under A Savage Sky op te nemen onder de vlag van Jack Starr’s Guardians Of The Flame. Na het opnemen van dat album besloot hij zijn eigen band te beginnen. Het vinden van een gitarist was een enorme opgave. Hij deed auditie bij verschillende gitaristen, maar kon de juiste niet vinden. Hij stond op het punt het op te geven toen hij een cd tegenkwam van een lokale band genaamd No Reason. Toen hij het spel van bijlspeler Dicky Reome hoorde, was hij geschokt. Dicky was precies het soort gitarist waarnaar hij op zoek was. Sammy en Dicky kwamen samen en Avigal werd geboren. Drummer Chad Turtur van de band Septembers Ash werd gerekruteerd om de drums te bespelen. Op bas beschikt de band over Mark Denson. Om de line-up compleet te maken werd gekozen voor gitaarwiz Rich Ackerman, een goede vriend van Dicky. De opname en het mixen van de eerste Avigal-cd, Unbroken, werd in augustus 2011 voltooid en de cd zal officieel op 26 november 2011 worden uitgebracht bij Greenmonster Production. Het lijdt geen twijfel dat Avigal de toewijding heeft om dingen te laten gebeuren en het talent heeft om de wereld op zijn kop te zetten. Ze zijn hier om te blijven!! Genieten!!!

Verder is er muziek van Unleash the Archers, Blidtstar, Black Knight en The Quill.

The Quill presenteert “Elephant Head”, de tweede single van het aankomende album “Wheel Of Illusion”, dat op 29 maart uitkomt. bij Metalville Records. Een beetje aan de lichtere kant met een heel pakkend refrein. Dit was het laatste nummer dat voor het album werd geschreven tijdens de allerlaatste repetitie voordat de band begon met opnemen. Er zit een beetje basale rock-‘n-roll in dit nummer, dat al een tijdje niet meer aanwezig is in het geluid van The Quill. De iconische Zweedse hardrockband onthult hun muzikale talent in hun langverwachte elfde album, “Wheel of Illusion.” Met een legendarische geschiedenis die teruggaat tot het begin van de jaren ‘ 90, heeft The Quill consequent grenzen verlegd door krachtige riffs en soulvolle melodieën te combineren. Roger – „Nieuwe muziek maken is altijd hard werken, maar inmiddels weten we allemaal wat we nodig hebben om een geweldig album te maken. Het schrijfproces is waar we als band echt in geloven. We hebben er altijd van gehouden om samen ideeën uit te werken tijdens de repetities. Het is altijd een teamprestatie geweest, waarbij iedereen zijn best deed om elk nummer zo goed mogelijk te maken.“ “Wheel of Illusion” belooft een sonische reis te worden, waarin de evolutie van de band wordt getoond terwijl ze trouw blijven aan hun hardrockwortels. Van de donderende drumbeats tot de verschroeiende gitaarsolo’s: elk nummer is een bewijs van de voortdurende inzet van The Quill om een rauw en authentiek geluid te leveren.

Er is misschien nog tijd voor Leaves’ Eyes en Dianne, maar dat zien we wel, ik denk dat deze uitzending weer heerlijk vol zit.

Heb je suggesties of speel je in een band en heb je een single uit of een goede demo die je graag eens wil laten horen aan Noord-West Fryslân en de rest van de wereld mail dan naar rsh.razenderoeland@gmail.com

No entries found for this Playlist

← All Playlists for Show: Razende Roeland
X_Iconbluesky logo_xthreads_iconlogo_tiktok