Razende Roeland raast met moeite

Playlist for Show: Razende Roeland

Donderdagavond op de vertrouwde tijd van 21.00 uur is het weer tijd voor je metal vitamine, bij Omroep Zilt. De ene plaat is nog mooier dan de andere en er is veel nieuw werk.

De opening is voor Sonic Whip. Sonic Whip is een rockband uit Nijmegen bestaande uit de broers Florian en Meryn Bevelander en bassist Julien Verveer. De band is geïnspireerd door rockhelden als Foo Fighters, Queens of the Stone Age, Audioslave, Soundgarden en Navarone. You’re getting hit with the Sonic Whip…waar alles draait om dansbare gitaarriffs en snoeiharde grooves.

Er is ook muziek die ons wat terugbrengt naar de jaren 80 met Heavy Land en Steel Rhino. Steel Rhino is een Zweedse heavymetalband uit Malmö. De driekoppige band is opgericht in 2021 en ze hebben al twee lp’s uitgebracht waarvan de laatste dit jaar.

Het is bijna weer tijd voor het Holland Heavy Festival, dit zal plaatsvinden op 4 november in Drachten en ik ga proberen om Hugo Koch, een van de drijvende krachten achter dit festival, te spreken. Ik draai natuurlijk ook even muziek van bands die daar gaan spelen, onder andere Vexation en Cobra Spell.

Het internationale sleazerock kwintet Cobra Spell slaat toe met hun debuutalbum 666 , dat op 1 december 2023 uitkomt via Napalm Records! Met alle wapens geladen lossen de felle dames vandaag hun eerste schot met de release van de single “sex”, gecentreerd rond de bekwame, krachtige torenhoge zang van leadzangeres Kristina Vega die climax bereikt in een verbluffende gitaarsolo van gitaarheld Sonia Anubis. Het nieuwe nummer zet de scène in vuur en vlam met wat onbetwist de populairste videoclip van het jaar is!
Opgericht in 2019 door opkomend gitaarfenomeen Sonia Anubis (ex- CRYPTA , ex- BURNING WITCHES ), wordt de huidige line-up van Cobra Spell gecompleteerd door Kristina Vega op zang, Twitch-streamer Noelle dos Anjos op gitaar, Hale Naphtha op drums en Roxy Herrera op bas. Samen toerden ze al met tal van gevestigde bands als ROSS THE BOSS , ENFORCER en EVIL INVADERS, en brachten ze twee wereldwijd geprezen EP’s uit, Love Venom (2020) en Anthems Of The Night (2022). Met deze toppers onder hun leren riemen met studs maakt Cobra Spell zich op om hun eerste full-length te introduceren, met als doel niets minder dan de rock ‘n’ roll werelddominantie uit de jaren 80.

Er is ook tijd voor wat symphonische rock in deze uitzending met Exit Eden en Myrkur.

Myrkur ontvouwt het volgende hoofdstuk in haar persoonlijke mythologie van Amalie Bruun en zet een nieuwe koers uit voor de enigmatische componist, multi-instrumentalist en zangeres. Gekenmerkt door de geboorte van haar kind, en een manier om de storm van emoties die daarop volgde te begrijpen, zet haar aanstaande album Spine een nieuwe koers uit voor Bruun door de meest turbulente periode van haar leven naar nieuwe gebieden daarbuiten, vrij van genre beperkingen en waardoor een nieuwe reeks emotionele en sonische contouren ontstaat.

Deze keer herenigde Myrkur zich met producer Randall Dunn in de IJslandse Sundlaugin-studio van Sigur Rós om het contrast te beslechten tussen de diepste menselijke band tussen moeder en kind, en een steeds meer losgekoppelde, vervreemdende wereld. Muzikaal gezien is het Myrkur’s meest open tot nu toe – Bruun’s zuivere, heldere zang is een hypergevoelige barometer, fijn afgestemd op toestanden waarin gelukzaligheid, angst, verdriet, intimiteit en psychische reislust naast elkaar bestaan, waarbij brede sporen van haar muzikale achtergrond worden verweven in meeslepende en prikkelende nieuwe vormen. Deze sonische verschuivingen zijn vertegenwoordigd in muziek waarin Myrkur een scala aan invloeden aanraakt – van onmiskenbare metal zoals te horen op het onnavolgbare ‘Valkyriernes Sang’, tot donkere sonische gebieden geïnspireerd door folk en beklijvende vocale passages op ‘Like Humans’. het broeierige “Mothlike” toont een nieuwe kant van Myrkur’s gevoeligheden, met een vleugje elektronische onderbouwing en weelderige synthorkestraties. Het titelnummer van Spine blijkt een van de meest ontroerende nummers van het jaar te zijn, aangezien het via momenten van minzame, delicate vocale, percussie- en strijkers arrangementen overstijgt naar een enorm refrein dat dient als stelling verklaring voor de rest van het album.

Verder is er heerlijke muziek van Cassidy Paris, Sixs (onder de aandacht gebracht door Juan) en Primal Creation.

Primal Creation bestaat uit vijf volhardende mannen die metal spelen zoals zij dat nodig achten. De band vond de huidige stabiele line-up in 2014 en bracht drie jaar later, in 2017, hun debuutalbum Demockracy in eigen beheer uit. Hun moderne thrash metal leverde hen support slots op voor D.R.I. en Skeletonwitch, evenals een plek op Wacken Open Air 2019. Begin 2020 – het verlaten pandemie jaar – bracht de band een digitale single Vial Play uit. In 2021 presenteert Primal Creation met trots hun tweede album News Feed. News Feed werd gedurende 2020 opgenomen en gemixt door Francis Snebbout in Oakwood Recording Studio, Kaprijke (BE) en gemasterd door Alan Douches bij West West Side Music, NY (VS). Het album is uitgebracht op 16-04-2021 en is verkrijgbaar op zowel CD als vinyl (beperkt tot 100 stuks). In 2023 kondigde Primal Creation een nieuwe single aan die op 19 oktober zou verschijnen. Not In My Backyard wordt begeleid door een video opgenomen en gemonteerd door Yarne Heylen (Carnation) van Project Zero Studio.

De afsluiter wordt verzorgd door Death Möth, deze band komt binnenkort met hun tweede single en mag ik alvast draaien en volgende week komen ze naar de studio.

Heb je suggesties of speel je in een band en heb je een single uit of een goede demo die je graag eens wil laten horen aan Noordwest-Friesland en de rest van de wereld mail dan naar rsh.razenderoeland@gmail.com

No entries found for this Playlist

← All Playlists for Show: Razende Roeland
X_Iconbluesky logo_xthreads_iconlogo_tiktok