Razende Roeland raast door op volle snelheid!

Playlist for Show: Razende Roeland

Donderdagavond 21.00 uur is het weer tijd voor je wekelijkse metal vitamine bij Omroep Zilt. Met deze week een goed gevulde lijst met muziek. Kun je nou donderdagavond niet luisteren door wat voor omstandigheid dan ook, weet dat volgende week vrijdag om 21.00 uur je via Powerplant Radio Europe! Deze week is het een lekkere old school metal uitzending.

De opening is voor Mercyful Fate. Mercyful Fate werd begin 1981 in Kopenhagen, Denemarken, opgericht door zanger King Diamond en gitarist Hank Shermann. Gitarist Michael Denner, bassist Timi Hansen en drummer Kim Ruzz sloten zich al snel aan om de band line-up compleet te maken. De band nam twee demo’s op in 1981 en tekende later bij Rave On Records in Nederland voor de opname van hun succesvolle EP “Mercyful Fate”, uitgebracht op 8 november 1982. De EP was al snel in grote rotatie rond de belangrijkste metal radiostations, te beginnen een nieuw ras in Heavy Metal met hun unieke geluid.

Mercyful Fate tekende in 1983 een nieuwe deal met Roadrunner Records om hun eerste volledige album “Melissa” te maken, opgenomen en datzelfde jaar uitgebracht. In 1984 ging de band terug de studio in om hun legendarische album “Don’t Break The Oath” op te nemen, uitgebracht op 7 september 1984. Kort daarna begon Mercyful Fate aan een twee maanden durende Amerikaanse tournee, die hen verschillende keren door de Verenigde Staten voerde, inclusief het delen van het podium met Motörhead en Exciter voor het laatste deel van de tour. De shows hadden voor veel ophef gezorgd binnen de metal gemeenschap, en Mercyful Fate kreeg nu veel erkenning. Het jaar 1984 werd afgesloten met een 5-daagse tournee door Duitsland, samen met Motörhead, Girlschool, Helix en Talon. Het eerste concert van 1985 was in hun geboorteplaats Kopenhagen, een oude bioscoop met een hogere capaciteit. De show was uitverkocht en de band toonde nieuwe niveaus van hun show. Het was een groot succes en een nieuw hoogtepunt voor Mercyful Fate.

In april 1985 besloot de band echter uit elkaar te gaan, zodat elk van hen nieuwe uitdagingen zou aangaan. De King Diamond-band werd geboren en had de daaropvolgende jaren enorm succes met vijf studioalbum releases op Roadrunner Records. King Diamond heeft sindsdien getekend bij Metal Blade Records en gaat sterker dan ooit. In de zomer van 1992 besloot Mercyful Fate weer bij elkaar te komen en sloot een nieuwe deal met Brian Slagel en zijn label Metal Blade Records. “In The Shadows” werd uitgebracht in 1993 en was meteen een succes, gevolgd door een uitverkochte Amerikaanse tournee. De daaropvolgende jaren bracht Mercyful Fate nog eens vijf studioalbums uit en toerde vele malen door Europa, de VS en Zuid-Amerika. Het hoogtepunt van het jaar 1999 was hun veelgeprezen album ‘9’, uitgebracht op 25 mei 1999. Het werd gevolgd door een Europese tournee met Metallica, waar King en Hank hen verschillende keren op het podium vergezellen met de medley ‘Mercyful Fate’ van Metallica. hadden opgenomen op hun “Garage Inc.” dubbel tribute-album, in 1998. Een Amerikaanse tournee en toeren door Zuid-Amerika volgden.
Sindsdien heeft de band een pauze genomen. “Op een dag komt Mercyful Fate misschien weer voor je”… zegt King Diamond.

Verder is er muziek van Pretty Maids en Dangerous times for the Dead, want het brengt 24 september een nieuwe single uit en ik mag hem donderdagavond al draaien. Ook bel ik even met Bjorn, de zanger van Dangerous times for the Dead om te horen wat ze naast de nieuwe single nog meer hebben gedaan.

Ook is er muziek van Vortex, Hardland en Exist.

Ron ‘Brew’ Brouwer startte zijn eerste rockband op 16-jarige leeftijd, nam op 25-jarige leeftijd zijn eerste tracks op voor een cd-release, presenteerde een radioshow in 2018 en sloot zich in 2019 aan bij een internationale metalband. In 2022 besloot Ron een solocarrière na te streven. Het resultaat is ‘Exi(s)t – Collateral Damage’ en daarvan draai ik een track.

Dan draai ik ook nog de nieuwe van Phrasing. Deze Nederlandse band heeft een paar weken terug een single Controlling Chaos uitgebracht.

De afsluiter van deze week is Holy Diver van Dio.

Dio was een Amerikaanse heavymetalband, geformeerd door Ronnie James Dio en Vinnie Appice. De naam Dio werd gekozen omdat Ronnie James Dio al naamsbekendheid had. In mei 1983 brachten ze hun debuutalbum Holy Diver uit, dat op 12 december 1984 met goud werd onderscheiden en op 21 maart 1989 met platina. Op dit album bespeelt Ronnie James Dio nog zelf de toetsen, maar omdat de band niet wilde dat hij tijdens concerten steeds achter de keyboards moest staan, werd in 1984 Claude Schnell als vaste toetsenist gehaald. Op 16 mei 2010 overleed Ronnie James Dio aan de gevolgen van maagkanker.

Heb je suggesties of speel je in een band en heb je een single uit of een goede demo die je graag eens wil laten horen aan Noord-West Fryslân en de rest van de wereld mail dan naar rsh.razenderoeland@gmail.com

No entries found for this Playlist

← All Playlists for Show: Razende Roeland
X_Iconbluesky logo_xthreads_iconlogo_tiktok