Razende Roeland ontmoet Ron Coolen opnieuw!

Playlist for Show: Razende Roeland

Donderdagavond op de vertrouwde tijd van 21.00 uur is het weer tijd voor je metal vitamine. De ene plaat is nog mooier dan de andere, deze week muziek van de nieuwste cd van Ron Coolen en platen van artiesten die hem inspireren en meer.

De opening van het jaar 2024 is voor Jurassic Park. De geschiedenis van deze hardrock fossielen begint in de vroege jaren 70 als vier jonge gezonde boerenjongens geïnspireerd door bands als

Black Sabbath, Montrose en Led Zeppelin besluiten een band onder de naam “Frankenstein” op te richten. Vanaf het eerste begin hebben ze het imago van “Bad boys”, omdat ze letterlijk Nederland onveilig maken met hun spectaculaire, keiharde rockshows. Om maar te zwijgen over de buitenproportionele hoeveelheid licht- en geluidsapparatuur dat door hun fanatieke road crew uit een forse truck werd geladen. Het was duidelijk: Frankenstein was “serious business”. Het optreden samen met Motörhead op het popfestival in Lochem in 1980, dat op TV wordt uitgezonden, is het absolute hoogtepunt voor de band en betekent ook nationale bekendheid. Een show van Jurassic Park is een waar spektakel van 100% puur massieve hard rock ‘n’ roll. Ze spelen nog altijd de Frankenstein klassiekers uit de 70’er jaren, aangevuld met splinternieuwe Jurassic songs en “old school” hardrock covers van o.a. Black Sabbath, Montrose en nog veel meer. De over de top grote backline van Marshall stacks (een èchte muur) is nog altijd hun handelsmerk. De band Jurassic Park brengt met “Hard Driving Man” zijn tweede studioalbum uit. Opnieuw brengen ze tien van hun eigen klassieke Hardrock Nummers uit de speakers. Een stevig beukend album met een knipoog vol humor en vrolijkheid!

Verder is er muziek van Hvalross, Ron Coolen en Keith St. John en dat is logisch want we gaan hun samenwerking op de nieuwe cd van Ron bespreken.

We hebben al eerder en vaker met Ron Coolen gesproken, De eerste kennismaking met deze multi-instrumentalist was in het jaar 2020 toen ik een mail kreeg van hem om eens naar zijn cd Rise te luisteren en of ik wel wat wilde draaien. Nou na het luisteren van wat nummers heb ik deze man op mijn lijst voor het programma gezet en eigenlijk is ie er de afgelopen jaren altijd wel weer op terecht gekomen. Vorig jaar hebben we elkaar gesproken over hoe het ging en waar ie mee bezig was. Hij gaf toen al aan dat er nieuw werk aan kwam, maar vroeg geduld. In de herfst kwam de eerste single van het album “Here to Stay” die single droeg als titel “Heavy Metal till I’m dead” het laatste deel van de titel is voor mij niet noodzakelijk maar het was een geweldige voorbode voor wat de rest van het album brengen zou. Ruim voor de releasedatum van 1 december had ik het geluk om de cd te ontvangen en op deze cd deed hij het kunstje van Rise nog eens dunnetjes over en met de vele toppers zoals Gus G, Per Nilsson, George Lynch, Joey Concepcion, Christopher Amott en Timo Somers, komt het album heerlijk tot zijn recht. Nu wil zeker Keith St. John niet vergeten, want met zijn stem zingt hij de nummers sfeervol in.

Er is ook muziek door Ron aangeleverd, want hij wordt ook weer geïnspireerd. Door onder andere de band Dokken, deze band komt binnenkort qua info weleens voorbij en Jason Becker.

Het verhaal van Jason Becker is er een van genialiteit, talent, vastberadenheid, tegenslag en uiteindelijk triomf. Jason, een wonderkind op gitaar, kreeg als tiener bekendheid toen hij de helft was van het legendarische rock gitaarduo Cacophony (samen met zijn grote vriend Marty Friedman). Nadat hij het publiek over de hele wereld had verbaasd met zijn geweldige gitaarspel en diepgaande composities, deed Jason auditie voor – en kreeg – het optreden met David Lee Roth, in de enorme voetsporen van Eddie Van Halen en Steve Vai. Hij schreef en nam het DLR-album A Little Ain’t Enough op en stond op het punt de rockgitaar wereld over te nemen toen een zeurende pijn in zijn been werd gediagnosticeerd als ALS, of de ziekte van Lou Gehrig, een slopende en fatale aandoening met een levensverwachting van zes jaar. misschien vijf jaar. Misschien.
Dat was 29 jaar geleden. Jason verloor inderdaad het vermogen om zelf gitaar te spelen, te lopen, te praten en te ademen. Maar hij verloor nooit zijn wil om te leven of zijn verlangen om muziek te maken. Jason communiceert via een reeks oogbewegingen met een systeem dat door zijn vader is ontwikkeld en spelt zowel woorden als muzieknoten en akkoorden. Hij geeft zijn muzikale visie door aan zijn team, dat vervolgens de noten in een computer kan invoeren, de partijen volgens zijn strenge normen kan bewerken en vervolgens hitlijsten voor sessiemuzikanten kan genereren. Het is door dit verbazingwekkende proces dat Jason zijn diep prachtige muziek componeert, rijk aan melodie en contrapunt, boordevol emoties. Zijn inspirerende muziek en levensverhaal zijn het onderwerp geweest van talloze nieuwsartikelen, tijdschriftomslag verhalen en een bekroonde documentaire, Jason Becker: Not Dead Yet.

Er zal vast veel te vertellen zijn over de cd en over de inspiratieplaten van Ron, dus ik zeg onder voorbehoud dat er nog muziek kan komen van Dianne, Mover en Northward.

Northward is een hardrockduo bestaande uit de Nederlandse zangeres Floor Jansen van Nightwish en de Noorse gitarist Jørn Viggo Lofstad van Pagan’s Mind. Dit super duo ontmoette elkaar op het Progpower USA Festival in 2007, waar ze samen gingen jammen en meteen een goede klik met elkaar hadden. Vanwege hun drukke schema’s hebben ze nooit de tijd gevonden om samen een album te schrijven en uit te brengen. Tot nu toe, nadat Nightwish in 2017 een pauze had genomen, is het eindelijk tijd voor hun debuut. Je verwacht het niet van Floor Jansen, maar dit album is geen Metal release, ze gebruikt haar krachtige stem dit keer voor een Rockplaat. Het geluid van Northward is krachtig, euforisch en doet denken aan Skunk Anansie, Foo Fighters en Alter Bridge, maar ook aan oudere bands zoals Deep Purple en Led Zeppelin. Met de hulp van producer Jacob Hansen (o.a. Volbeat) maakten ze een bijzondere plaat bestaande uit zware riffs en de herkenbare stem van Floor.

Heb je suggesties of speel je in een band en heb je een single uit of een goede demo die je graag eens wil laten horen aan Noord-West Fryslân en de rest van de wereld mail dan naar rsh.razenderoeland@gmail.com

No entries found for this Playlist

← All Playlists for Show: Razende Roeland
X_Iconbluesky logo_xthreads_iconlogo_tiktok