Razende Roeland ontmoet Epinikion!

Playlist for Show: Razende Roeland

Donderdagavond op de vertrouwde tijd van 21.00 uur is het weer tijd voor je metal vitamine bij Omroep Zilt. De ene plaat is nog mooier dan de andere en deze week heb ik een gesprek met Kimberley Jongen van de band Epinikion.

De opening is deze week voor Within Temptation, deze Nederlandse band toert weer over de wereld en heeft onlangs tijd gezien om een nieuw album uit te brengen. Met ‘Bleed Out’ is Within Temptation dieper in de raadselachtige wereld van hun muziek gedoken en heeft een opus gecreëerd die de grenzen tussen realiteit en fantasie vervaagt. Het is een reis die je hart sneller doet kloppen, je geest doet stijgen en je ziel laat resoneren met de echo’s van het sublieme.

Verder is er de nieuwe single van Charlotte Wessels en muziek van de ‘gast’ band Epinikion.

Epinikion is een epische symfonische metalband uit Nederland, opgericht in 2020 door Renate de Boer op toetsen en Robert Tangerman op gitaar. Wat begon als een project met een ambitieus rockopera-album, is inmiddels uitgegroeid tot een spectaculaire en vermakelijke live-act. Nadat Robert en Renate hun topsportcarrière hadden beëindigd, kwam Robert op het idee om iets in de muziek te gaan doen. De combinatie van zijn elektrische gitaar en Renate’s klassieke piano leidde bijna vanzelfsprekend tot de keuze voor symfonische metal muziek. Door de passie en sportmentaliteit van Robert en Renate ontwikkelde de band zich snel. Hierdoor ontstond de behoefte aan professionele muziekproductie. Vanaf het allereerste begin combineerde Epinikion stevige gitaarriffs met subtiele progressieve en heavy metal invloeden, aangevuld met harmonische en bombastische orkestlijnen. Het typische Epinikion-geluid wordt omschreven als ‘episch, filmisch met boeiende melodielijnen. Verfrissende symfonische metal met een persoonlijke twist’. Het debuutalbum Inquisition kreeg lovende kritieken van over de hele wereld, en de positieve recensies leidden tot de behoefte om de muziek naar een live publiek te brengen, aanvankelijk met sessiemuzikanten voor de eerste shows. In 2023 voegde Kimberley Jongen zich bij de band op zang, gevolgd door Maarten Jungschläger op leadgitaar en Rutger Klijn op bas. In 2024 kwam Michal Gis op drums om de vaste line-up compleet te maken, waardoor een groep getalenteerde en gelijkgestemde mensen samenkwam.

Verder is er nog muziek van The Gems, Serj Tankian, Oltas en Jinjer.

Door hun meedogenloze harde werk, non-stop toeren en veelgeprezen/hitlijst brekende releases die meer dan 250 miljoen streams/views op alle platforms wereldwijd genereren, is JINJER echt een van de populairste en meest opwindende moderne metalbands van dit moment. De band is synoniem geworden voor dingen op hun eigen manier doen en elke regel in het Heavy Metal-handboek overtreden, wat ze duidelijk maakten op hun enorm succesvolle vierde studioalbum: Wallflowers. In minder dan twaalf jaar tijd heeft de vierdelige Progressive Groove metal sloopmachine, bekend als Jinjer, een geheel eigen plek in het metaallandschap veroverd. Afkomstig uit Donetsk maar nu gevestigd in Kiev, werd deze Oekraïense muzikale eigenaardigheid opgericht in 2009, maar beschouw de officiële start van de band met de toevoeging van de ongelooflijke zangeres en Femme Fatale Tatiana Shmayluk in 2010. De band werkte intensief en verfijnde hun geluid in oefenruimtes en lokale podia meedogenloos, met als hoogtepunt hun inmiddels cult debuutalbum Inhale, Do Not Breathe in 2012 en het winnen van Beste Oekraïense Metalband in 2013. Een paar jaar later zouden ze deze prijs opnieuw worden toegekend.

De afsluiter is deze week voor D-A-D.

DAD begon begin jaren tachtig samen te spelen in Kopenhagen, Denemarken, onder hun oorspronkelijke bandnaam Disneyland After Dark. DAD bracht hun eerste EP uit in 1985 en is nu al meer dan twintig jaar samen, met slechts één wijziging in de line-up, toen Laust Sonne in 1999 voormalig drummer Peter Lundholm Jensen verving. De band bracht hun 11e album uit – Dic. Nii. Lan. Daft. Ard. Ark.– 11 november 2011. Toen de groep in 1989 internationaal doorbrak, moesten ze de bandnaam veranderen in DAD om een dreigende rechtszaak van de Walt Disney Company te voorkomen. In 1995 veranderde de ‘spelling’ in D:A:D, om duidelijker te maken dat het een afkorting was. Uiteindelijk, in 2000, werd het bandverhaal er een van geavanceerde interpunctie toen de spelling werd veranderd in het meer internet vriendelijke DAD. Zondagavond stond D-A-D op het Rock Hard Festival in Duitsland, waar de bezoekers heel misschien al op nieuw materiaal getrakteerd werden. De band heeft namelijk een nieuwe plaat aangekondigd. Op 4 oktober verschijnt Speed Of Darkness, wat het dertiende studioalbum van deze langlopende Deense band is. De plaat werd wederom geproduceerd door Nick Foss. En omdat D-A-D eigenlijk nooit iets op een normale manier kan doen, hebben de mannen met de bekendmaking van de nieuwe plaat niet één maar twee singles uitgebracht. De ene heet The Ghost en de andere 1st, 2nd & 3rd.

Heb je suggesties of speel je in een band en heb je een single uit of een goede demo die je graag eens wil laten horen aan Noord-West Fryslân en de rest van de wereld of wil je ook eens een uitzending vullen met je muziek en inspiratie platen dan kun je mailen naar rsh.razenderoeland@gmail.com of razenderoeland@omroepzilt.nl

No entries found for this Playlist

← All Playlists for Show: Razende Roeland
X_Iconbluesky logo_xthreads_iconlogo_tiktok