Razende Roeland ontmoet Death Möth

Playlist for Show: Razende Roeland

Donderdagavond op de vertrouwde tijd van 21.00 uur is het weer tijd voor je metal vitamine, bij Omroep Zilt en Shine Radio. Voor als je het mist kan je op vrijdagavond luisteren via Powerplant Radio Europe ook om 21.00 uur. De ene plaat is nog mooier dan de andere en deze week zijn leden van de groep Death Möth te gast.

De opening is voor Baroness. Baroness keerde op 15 september terug met hun langverwachte zesde album “Stone” via hun eigen label Abraxan Hymns. Barones koos ervoor om Stone zelf te produceren en bracht een maand door, gehuld tussen de dennen, verschanst in een vakantiewoning die een geïmproviseerde opnameruimte werd, vol met grote, gewelfde plafonds, hardhouten vloeren en bakstenen/glazen wanden. Terwijl ze Stone schreven, nam John Baizley het in realtime op en premixte het, waardoor elk nummer op Stone zijn eigen sonische behandeling kreeg. Nadat de groep klaar was met het volgen van drums, gitaren en bas, brachten ze alles terug naar Baizley’s kelderstudio om zang op te nemen voordat ze het album overhandigden aan mixmeester Joe Barresi (Kyuss, Tool) en masteringgoeroe Bob Ludwig (Led Zeppelin, Nirvana).

Het album bevat originele albumhoezen van John Baizley en is verkrijgbaar in verschillende formaten, waaronder een exclusieve indie-LP en tien op maat gemaakte vinylvarianten in beperkte oplage met als thema elk nummer op het album en ontworpen door Baizley zelf, evenals een cd, een deluxe cd in beperkte oplage met een bonusschijf met livetracks opgenomen tijdens de “Your Baroness”-tour, en een gelimiteerde blauwe cassette.

“Een belangrijke rode draad bij Barones is dat we onszelf niet graag herhalen”, legt John Baizley uit. “Het draait allemaal om de bereidheid om risico’s te nemen.” Toen ik jonger was, was het hele punt van muziek om anders te zijn, niet om hetzelfde te doen, en niet om naar ouders te luisteren of je aan de regels te houden. Dat is een beetje maf, maar in de praktijk werkt het. Het is echt angstaanjagend om op de zesde plaat in je carrière te staan en te denken dat je je geschiedenis moet bijhouden in plaats van voortdurend dingen uit te vinden. Daarom hebben we ons voortdurend beziggehouden met het uitvinden om te zien waar het ons brengt. Ik denk dat deze plaat daar een goede weerspiegeling van is. “Stone is veel levendiger en directer.”

Verder heb ik muziek staan van Methusalem en Restless. De laatste band bracht onlangs weer een heerlijke single uit, oké het is in het Fries, maar we zijn er trots op en de goede verstaander krijgt veel zoniet alles van het nummer mee. Restless is een melodieuze hardrockformatie uit Drachten, Friesland. De band bestond van 1987 tot 1995 in verschillende formaties. Restless bracht in die jaren vier demo’s uit waarvan de eerste twee het meest succesvol waren. Deze twee demo’s werden beide uitgebracht in 1988, wat het succesvolste jaar van de band was. De band won zelfs de tweede prijs in de ‘De kleine prijs van Sneek’ en Restless speelde op de allereerste editie van het Wâldrock-festival in 1988, dat later een van de grootste festivals in Nederland is geworden. De eerste demo werd gekozen als ‘Demo Of The Week’ op het nationale radioprogramma ‘Vara’s Vuurwerk’ De twee andere demo’s kregen ook goede recensies, maar de band had het moeilijk, toen in deze periode heavy metal en hardrock bijna dood waren. Dit betekende uiteindelijk het einde voor de band, wat resulteerde in de splitsing van de band. In 2004 worden de band gevraagd om een nummer aan te leveren voor “The Heavy Metal Maniacs – part 3”CD, ter ere van deze cd deden ze een reünie-optreden in april 2004 op de release-party van het verzamelalbum. In het voormalige hardrockcafé So What in Ede speelde Restless enkele eigen nummers zoals “Robot man”, “Lookin’out for #1”, en een paar covers van bands als SAXON en BLACK SABBATH. Vorig jaar november stond de band nog in Iduna te Drachten voor een volle zaal te spelen tijdens het Holland Heavy Metal Festival en daar werd het nummer Hjoed as Juster al gespeeld.

Dan is het tijd voor de band Death Möth, deze West-Friese / Frykse deathmetal band heeft inmiddels twee singles uitgebracht. Even over Death Möth, het is begonnen als project door gitariste Ingeborg eind 2022. Ze zijn een halve friese en half west-friese deathmetal band. Begin 2023 zijn ze compleet met Tjeerd (ex Marching Trough Corpses) op vocals, Michael (Bad Speed Boys) op drums en Kirsten op bas (die overigens ook alle artwork maakt). Ze zijn een halve fries en half westfriese band met onze basis in Schraard Friesland. Ze hebben MAMMOTH eerst uitgebracht als Demo en kort daarop met producer Vincent Zolnet (Zolnet Music Productions) als officiële single. Death Möth wordt vergeleken met oldschool Obituary & Bloodbath. Medio september zijn ze  opnieuw de studio ingegaan om nieuwe muziek op te nemen. Ze zullen waarschijnlijk eind 2023 begin 2024 met een EP komen. En willen ze dan ook beginnen met optreden. Verder komen ze zich voorstellen in de uitzending. Ook geven ze een kijkje in hun muzikale inspiratie.

Er is muziek van Vomitory, Meshuggah en Obituary.

Obituary is een Amerikaanse death metal band, opgericht in Tampa, Floriada, in 1984. Ze waren een van de fundamentele acts in de ontwikkeling van death metal muziek en zijn een van de meest succesvolle death metal bands aller tijden. Tot op heden heeft Obituary elf studioalbums uitgebracht, en met uitzondering van een onderbreking van zes jaar, van 1997 tot 2003, blijven ze live optreden. Aanvankelijk heette de band Executioner, maar in 1986 veranderde de band zijn naam in Xecutioner om verwarring met de thrash metalband Executioner uit Boston te voorkomen, en veranderde vervolgens de naam opnieuw in Obituary in 1988. De huidige line-up van Obituary bestaat uit zanger John Tardy, drummer Donald Tardy, ritmegitarist Trevor Peres, bassist Terry Butler en leadgitarist Ken Andrews. De band heeft verschillende bezettingswisselingen ondergaan, waarbij de gebroeders Tardy en Peres de enige vaste leden waren. Hun muziek is gebaseerd op zwaar op groove gebaseerde riffs en drumwerk, samen met de grommende zang van John Tardy, die hun eigen kenmerkende geluid van deathmetal creëren.

Als we eraan komen draaien we nog muziek van Nox Aeterna en van bands die zaterdag optreden op het Holland Heavy Festival.

Heb je suggesties of speel je in een band en heb je een single uit of een goede demo die je graag eens wil laten horen aan Noord-West Fryslân en de rest van de wereld mail dan naar rsh.razenderoeland@gmail.com

No entries found for this Playlist

← All Playlists for Show: Razende Roeland
X_Iconbluesky logo_xthreads_iconlogo_tiktok