Negen mannen en een vrouw gaan in augustus met een eenvoudig zeilvlot vanuit Harlingen de oversteek naar Londen maken. Dat heeft de Stichting Behoud Erfgoed Sterke Yerke dinsdag bekendgemaakt.Â
Voor deze onderneming wordt op dit moment een proeftocht gemaakt met het vlot op de Noordzee. Dinsdagochtend rond zessen zijn drie bemanningsleden, met schipper en zeilveteraan Guus Schweigmann aan het roer, op de Sterke Yerke IV de haven van Harlingen uitgevaren.
Het zeilvlot wordt vaak gebruikt om met scholieren of studenten te varen, maar vandaag stond er niets op het programma. “Er staat wel een goede wind, dus kon het vlot worden uitgetest op de Noordzee”, vertelt vice-voorzitter Wilfred de Jong van de organisatie. “Er wordt gekeken hoe het vlot zich op zee houdt, bijvoorbeeld of de buitenboordmotoren bij zeegang diep genoeg gaan. Het is echt een uittestdagje.”
De Jong bleef dinsdag zelf aan wal, maar is in augustus een van de tien bemanningsleden die de oversteek naar Engeland maken. Naast vier Yerke-veteranen – Guus Schweigmann, Wilfred de Jong, Marten Reitsma en Johan Vos – gaan zes nieuwe mensen de beproeving aan.
Een nieuw avontuur
Daarmee wordt een nieuw avontuur toegevoegd aan het verhaal van de Sterke Yerke, dat bijna een halve eeuw geleden in Leeuwarden begon. Toen besloten zeven oud-schoolkameraden om een vlot te bouwen van gerecycled materiaal, zoals oliedrums, afgedankte zeilen en een 30 pk-buitenboordmotor.
In augustus 1975 werd met het eerste vlot een oversteek naar Engeland gewaagd, maar die poging mislukte. Na twee uur varen zakte de voormast door het houten dek en knapte de voorstag.
Met een tweede, sterker vlot – de Sterke Yerke II – slaagde de oversteek wel. Op 13 augustus 1976 werd de Tower Bridge in Londen gepasseerd. Een derde vlot werd eind 1978 gebouwd.
De huidige, vierde Sterke Yerke werd op 15 oktober 2021 te water gelaten bij scheepswerf SRF in Harlingen.
De organisatie zet zich al vele jaren in voor bewustwording van milieuproblematiek, vooral met jongerenprojecten. Zo worden er vlottenraces georganiseerd op scholen en wordt met het vlot onderzoek gedaan naar zwerfafval en plasticsoep-problematiek in oceanen.