
Foto: Omroep Zilt, Lennard Geerts
De historische zeesleper Holland zal voortaan de haven van West-Terschelling niet meer invaren. Dat heeft het bestuur van de Stichting Zeesleepboot Holland donderdag besloten na twee incidenten in de haven afgelopen zaterdag.
De oorspronkelijke thuishaven van de Holland is volgens de stichting te onveilig geworden. “Voortaan gaan we net als op Vlieland buiten de haven ten anker”, zegt voorzitter Paul Melles van de stichting. Passagiers zullen dan met tendersloepen naar en van West-Terschelling worden vervoerd. “Het is een triest en historisch besluit, waartoe de omstandigheden ons helaas dwingen.”
Afgelopen zaterdag was de Holland aan het varen met een trouwgezelschap aan boord, toen bij aankomst op West-Terschelling de kade werd geraakt. De boeg raakte daarbij beschadigd en een vrouw aan boord raakte lichtgewond. Bij vertrek werd met het achterschip de oostelijke havendam geraakt.
Nadat de schade is opgenomen door Damen Shiprepair in Harlingen, ligt het schip inmiddels voor reparatie op de werf bij Wierda. De schade valt volgens Melles mee. “De boegdeuk is er al uit en er wordt nog een nieuw stuk aangebracht. Het roer heeft de havendam heel licht geraakt en daar is verder geen schade.”

De oorzaak is een inschattingsfout. “Het zijn gecertificeerde kapiteins die de zeesleper bemannen, maar er is waarschijnlijk toch een inschattingsfout gemaakt wat betreft de stroom en drift van het schip. Als dat gebeurt met een type schip als de Holland, moet je de ruimte kunnen hebben om een ander plan te trekken, maar dat is helaas niet het geval in de haven van Terschelling.”
Het schuine kantje
Drie jaar geleden raakte de Holland haar vaste ligplaats voorin bij de veerhaven van Terschelling – het zogeheten ‘schuine kantje’ – kwijt. Sindsdien moet de zeesleper dieper de haven invaren om af te meren. Daar liggen in de zomer ook veel charterschepen en pleziervaartuigen.
De drukke haven van Terschelling is volgens de stichting te kwetsbaar en onveilig geworden. “De ruimte om een zwaai te maken, is te krap geworden voor dit type schip. Je hebt geen anticipatietijd meer voor een correctiemanoeuvre met alle vervelende gevolgen van dien”, aldus Melles. In iets meer dan een jaar tijd heeft de Holland vier incidenten gehad in de haven van Terschelling.
Vanuit Harlingen zal de Holland nog steeds tochten over het Wad organiseren. Maar het is nog niet duidelijk welke gevolgen het besluit heeft voor de exploitatie van de zeesleper en voor de zomeractiviteiten die later deze maand staan gepland.
De reparatie bij Wierda duurt nog tot na het volgende weekend.