De gemeente Waadhoeke moet snel voor de dag komen met een nieuw huisvestingsbeleid voor arbeidsmigranten. Dat kwam dinsdagavond naar voren tijdens een voorlichtingsbijeenkomst in de gemeenteraad.
Eind vorig jaar werd het huisvestingsbeleid voor arbeidsmigranten door de gemeente bevroren, vanwege de onrust die in St. Jacobiparochie en andere dorpen ontstond over de deels illegale kamerverhuur aan arbeidsmigranten. In de tussentijd worden er geen nieuwe vergunningen verleend.
Ook is er nu een onafhankelijk rapport gemaakt over de mogelijkheden en knelpunten in het huisvestingsbeleid. “Vooral ondernemers en uitzendbureau’s zien niet zozeer wat er verkeerd was aan het beleid”, vertelde verkenner en oud-burgemeester van Delfzijl Emme Groot, die het rapport in opdracht van de gemeente Waadhoeke heeft gemaakt.
“Dat wordt anders beleefd door bewoners. Voor hen voldoet het beleid niet door een boel praktische zaken, zoals overlast in de bebouwde omgeving, illegaliteit en kortstondig verblijf.”
Dat werd geïllustreerd door het relaas van Lies Baarda, een inwoner van de Professorenbuurt in Franeker. “Er zijn hier nette, maar ook vervelende arbeidsmigranten. In een woning voor vier personen zitten vijftien mensen bij elkaar, die soms een hele tijd geen werk hebben. De woningstichting weet niet wat ze ermee aan moet. Politie en jeugdbescherming hebben er een taak aan om de boel in het reine te houden.”
Honderd man huisvesten
Gemeentebelangen-raadslid Haaye Hoekstra merkte over het rapport op dat het niet inspeelt op nieuwe ontwikkelingen in de glastuinbouw. “Het is al maanden bekend dat een aantal grote tuinbouwbedrijven is gestopt met de teelt en is overgegaan op levering van energie door middel van zonnepanelen. We hebben het dan over zo’n 150 arbeidsplaatsen die we hierdoor kwijt zijn in deze gemeente.”
Groot doet in zijn rapport de aanbeveling om over de huisvesting van arbeidsmigranten werksessies te organiseren met de meest betrokken partijen en van daaruit de besluitvorming op te starten. “U raadt een werkconferentie aan, maar dan blijft het voorlopig bij praten”, merkte VVD-fractievoorzitter Joke Osinga-Bonnema daarover op.
“Omdat het beleid nu bevroren is, gebeurt er niks. We willen snelheid. Kunnen we in de tussenperiode niet tegelijk een pilot opzetten met huisvesting op eigen bedrijventerrein? Want het wachten duurt inmiddels wel heel lang.”
Het VVD-raadslid verwees daarmee naar het plan van tuinbouwbedrijf Gardener’s Pride uit Bitgum, dat zo’n honderd arbeidsmigranten op eigen terrein onderdak wil bieden. “In april hebben we hiervoor een concreet plan ingediend. We hebben een akkoord van de dorpsbelangen, maar worden aan het lijntje gehouden door de gemeente”, zei Marco van Overbeek van Gardener’s Pride als inspreker op de avond.
“Huisvesting op eigen bedrijventerrein is de toekomst, maar we krijgen geen reactie van de gemeente. Het werk zal toch moeten gebeuren en mensen moeten worden gehuisvest. Er zijn bij ons 150 man aan het werk en als niet op korte termijn wordt besloten wat er mogelijk is, dan stimuleer je alleen maar de problemen die er nu al zijn.”
Hij kreeg bijval van Marcel van der Vaart, voorzitter van Plaatselijk Belang St.-Jabik. “In de ambtelijke wereld gaat alles wat langzamer, maar jongens, kom op. Deze bedrijven moeten geholpen worden, laten we daarmee bezig gaan.”
Rugdekking vanuit de raad
“Ik besef me heel goed dat we snelheid moeten maken, maar het is de raad die vorig jaar november heeft opgeroepen om pas op de plaats te maken”, zei wethouder Kees Arendz aan het eind van de voorlichtingsavond. “Ik weet dat onze ondernemers in het buitengebied meters willen maken, maar ik wil rugdekking hebben vanuit de raad om daarmee aan de slag te gaan. Dat is het dilemma waarmee ik zit.”
Begin november gaan raadsleden van Waadhoeke een locatiebezoek brengen aan Enkhuizen, om te kijken hoe daar op grote schaal huisvesting wordt geboden aan arbeidsmigranten. Daarna wordt er opnieuw een themabijeenkomst georganiseerd waaraan bewoners en ondernemers kunnen deelnemen.