
Foto: Omroep Zilt, Arodi Buitenwerf
De weg voor de bouw van 76 woningen en appartementen op het terrein van het voormalige schoonmaakbedrijf Vlietstra in Franeker is zo goed als vrijgemaakt. Als de gemeenteraad volgende week akkoord gaat met het definitieve bestemmingsplan, staan in principe alle lichten op groen.
De lokale projectontwikkelaar Akkerman Investgroup wil op de hoek Harlingerweg-Burgemeester J. Dijkstraweg 20 huizen en 3 woongebouwen met in totaal 56 levensloopbestendige appartementen neerzetten.

De rest van het terrein wordt ingevuld met parkeerplekken en groenvoorzieningen, staat in het voorstel van B en W aan de raad.
De oude, verlaten bedrijfsgebouwen die er nu nog staan, worden gesloopt. Alleen de markante schoorsteenpijp, die een beschermde status is aangemeten, blijft overeind staan.

Het nieuwbouwplan heeft de naam Nij Fristho meegekregen en verwijst hiermee naar de voormalige Friesche Stoel- en Houtwarenfabriek ‘Fristho’. Die was van 1923 tot 1971 op die locatie gevestigd.
Industrieel en robuust
Ook in gekozen bouwstijl wordt rekening gehouden met de geschiedenis. Zo krijgen de drie woongebouwen een ‘industriële’ uitstraling en zullen er ‘robuuste’ bouwmaterialen worden gebruikt.
Waadhoeke is blij met de bouwplannen. Het regionale woningmarktonderzoek waarop zij haar Woonvisie 2020-2030 baseerde, laat zien dat in Franeker tot 2030 ruimte is voor 55 tot 75 extra woningen.

Ouderen en gezinnen
In de Âlvestêdewyk en op het terrein van oude scheepswerf Draaisma zijn weliswaar ook nieuwe woningen gepland, maar die trekken volgens B en W andere doelgroepen aan.
Anders dan bij die locaties is Nij Fristho niet gelegen aan water, maar heeft wel de binnenstad en de rondweg op korte afstand. Dat is aantrekkelijk voor ouderen die graag uitkijken op voorbijrijdend verkeer en forensen, stelt het college.
Verdiepte parkeerplekken
Aan het bestemmingsplan dat nu op tafel ligt, is in de inspraakfase het een en ander gesleuteld. Zo leidden reacties tijdens een informatieavond ertoe dat de parkeerplekken deels worden verdiept.
Hierdoor ontstaat in het hart van het toekomstige buurtje meer plek voor ‘groen’. Ook is het aandeel huurwoningen verhoogd en zijn er minder koopwoningen.
Meer decibel
De Gasunie, die aan de Burg. J. Dijkstraweg een gasontvangststation heeft, bepleitte met succes dat deze installatie een wettelijke uitzonderingspositie heeft. Daardoor mag meer lawaai (55 decibel) worden gemaakt dan Waadhoeke wilde toestaan (50 decibel).

De verhoging van de geluidswaarden heeft wel tot gevolg dat de toekomstige eigenaren van de woningen tegenover het gasstation er pas in mogen trekken als helder is hoeveel decibel het ontvangststation maximaal produceert.
Is het meer dan wat mag, dan moet de Gasunie maatregelen nemen. Is het minder, maar is er toch sprake van geluidsoverlast, dan draait de projectontwikkelaar op voor de isolatie van de huizen. De geluidsmeting kan echter alleen worden uitgevoerd als er voldoende vraag naar gas is.
Omwonenden
Ook een aantal omwonenden nam het conceptplan op de korrel. Zij vrezen onder andere geluidsoverlast, verlies van natuur en een aantasting van hun privacy door de geplande hoogbouw. Ook twijfelen ze aan de noodzaak van de woningbouw.
De bewaren gaven geen aanleiding om het plan te wijzigen. Volgens Waadhoeke zijn de belangen van de omwonenden voldoende gewaarborgd.