
Foto: Omroep Zilt, Clemens van der Zwet
Tijdens de Visserijdagen in Harlingen worden er dit jaar tóch nog geen herbruikbare statiegeldbekers ingezet. Is dat niet gewoon een kwestie van dwarsigheid? “Zo zou je het kunnen zeggen.”
Deze editie van de Visserijdagen worden er net zoals voorgaande jaren weer plastic wegwerpbekers gebruikt door de horeca. Een aantal ondernemers bleek niet van plan om mee te doen met de invoer van statiegeldbekers tijdens de festiviteiten – ook al was dat een voorwaarde van de gemeente Harlingen, die hiervoor zelfs nog 15 duizend euro bijlegde.
Maar die toegezegde 15 duizend euro aan de organisatie die de Visserijdagen faciliteert – de Stichting Evenementen Harlingen (SEH) – is door het college van burgemeester en wethouders intussen weer ingetrokken. Wel behoudt de SEH de 18 duizend euro subsidie die de gemeente heeft verleend om tekorten mee op te vangen. Daarvan was het gebruik van statiegeldbekers een voorwaarde.
“Wij willen een schone stad en hebben er belang bij dat de Visserijdagen gehouden worden met zo weinig mogelijk troep”, zegt wethouder Hendrik Sijtsma. “Maar als een deel van de horeca statiegeldbekers gebruikt en een ander deel niet, dan krijg je een ongelijk speelveld. Dat werkt voor ondernemers niet en voor het publiek ook niet.”

Sijtsma had graag gezien dat de horeca in Harlingen dit jaar alvast het nieuwe bekersysteem ging uitproberen. Vanaf volgend jaar wordt dat landelijk verplicht. “Volgend jaar moet iedereen eraan geloven, dan kun je nu alvast kijken wat er werkt en wat niet. Dat dat niet is gelukt, is best teleurstellend.”
Freeriders
De 15 duizend euro van de gemeente was ruim voldoende geweest om de huur van statiegeldbekers mee te bekosten, bevestigt Cor Boonstra van de Koninklijke Horeca in Harlingen. Was het dan niet gewoon dwarsigheid van een paar horecaondernemers? “Zo zou je het kunnen zeggen.”
Volgens Boonstra is het al jaren zo dat sommige ondernemers – de zogeheten ‘freeriders‘ – niet meebetalen aan de SEH, maar wel meeprofiteren van het feestgedruis. “Dat doet iedereen om z’n eigen redenen en dat gaat doorgaans prima. Maar als statiegeldbekers een voorwaarde worden voor subsidie van de gemeente, moet iedereen ook meedoen. En als dat niet juridisch afdwingbaar is, kun je ze niet verplichten.”
Boonstra vindt het “enorm spijtig” dat het zo is gelopen. “We hadden het goed voor elkaar kunnen krijgen en hadden een prettige samenwerking met de gemeente.”
Een troost is dat de wegwerpbekers die dit jaar gebruikt worden wél van biologisch afbreekbaar plastic (PLA) zijn.