Caroline van de Pol is woensdagavond zelf onderwerp van gesprek van de Terschellinger gemeenteraad. De fracties beraden zich op een motie van wantrouwen of afkeuring omdat de burgemeester afspraken niet na zou komen.
“De gemeenteraad stelt vragen bij haar handelen”, vertelt Omroep Zilt-verslaggever Lennard Geerts. “Fractievoorzitters zeggen bijvoorbeeld dat ze zich niet aan afspraken houdt en verschillende dingen zegt tegen raadsleden.”
Wantrouwen of afkeuring
De fracties zouden tobben tussen twee opties: een motie van wantrouwen of een motie van afkeuring. De motie van wantrouwen is één van de zwaarste middelen die de gemeenteraad heeft om kritiek uit te spreken naar een bestuurder. Wordt zo’n motie aangenomen, betekent dat vaak dat de bestuurder aftreedt.
Wil een raad kritiek uitspreken maar is er genoeg vertrouwen om een bestuurder aan te houden, kan worden gekozen voor een motie van afkeuring. Zo steunde een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer vorig jaar een motie van afkeuring tegen premier Rutte.
Verslaggever Lennard Geerts over het debat op Terschelling:
“Een aantal partijen geeft aan dat ze echt de antwoorden van de burgemeester willen afwachten”, zegt Geerts. “En dat de motie, welke het dan ook wordt, raadsbreed ingediend moet worden.”
De fracties krijgen woensdagavond in een interpellatiedebat ruimte haar uitgebreid te bevragen. “Interpellatie is een zwaar middel”, vertelt Geerts. “Het wordt vaak gebruikt voor erg gevoelige en politiek actuele onderwerpen.”
Toch aanwezig
De burgemeester was afgelopen week ziek en zou eerst niet bij de raadsvergadering zijn. Ze komt wel langs voor het debat, dat daarom naar het begin van de vergadering is verplaatst.
De raadsvergadering begint om 19.30 uur en is live te volgen via de site van Gemeente Terschelling.