Vereniging Oud Harlingen heeft vorig jaar rode cijfers geschreven door de juridische strijd tegen de garage bij het monumentale pand Franekereind 42. “De kosten zijn aanzienlijk, maar ons doel om het historische karakter van Harlingen te behouden verplicht ons ertoe.”
Dat zei voorzitter Jean Feikema op de voorjaarsvergadering van Vereniging Oud Harlingen afgelopen vrijdagavond. Daar werd onder andere het financiële jaarverslag van 2023 aan de leden van de historische vereniging gepresenteerd. Oud Harlingen had vorig jaar een tekort van 6000 euro.
De juridische strijd tegen de gemeente Harlingen heeft flink wat geld opgeslokt. In deze procedure is intussen al zo’n 9700 euro gestoken, waarvan bijna 8700 euro in het afgelopen jaar. Omdat er een rechtsgang volgt, zal Oud Harlingen nog zo’n 5000 euro kwijt zijn aan juridische kosten.
Dat zorgde vrijdagavond voor veel vragen. Zo betwijfelde een lid van de vereniging of een pand dat “zijn glans verloren heeft” het waard is om een zaak aan te spannen. “Wij als bestuur spreken allemaal mensen die vinden dat de glans van het pand behouden moet blijven en dat vinden wij ook”, bracht Feikema daartegen in.
Gezelligheidsvereniging
Vanuit de zaal betoogde een lid dat doorgaan met procederen weggegooid geld is. “Het kan ook zijn dat oud en nieuw goed te combineren is. Dat zie je overal, niet alleen in Harlingen, maar ook in Den Haag.”
In reactie legde Feikema uit waarom de rechtsgang van belang is. “We willen zoveel mogelijk het historische aangezicht van de stad beschermen, met name op dit soort kenmerkende punten bij de drie bruggen. Daar zijn we 70 jaar geleden voor opgericht. Als we dat niet zo van belang vinden, moeten we die doelstelling maar schrappen. Dan worden we een gezelligheidsvereniging.”
Bouwstop
Het gezichtsbepalende pand Franekereind 42 is een gemeentelijk monument. Het was oorspronkelijk een burgemeesterswoning en in de laatste jaren, tot zijn overlijden in 2022, het woon- en werkadres van weerman Piet Paulusma. De nieuwe eigenaar, Jan Willem van Stee, wil het pand zowel binnen als buiten ingrijpend verbouwen voordat hij er gaat wonen.
Toen hij zonder vergunning het interieur van het pand begon te slopen, kreeg Van Stee een bouwstop opgelegd. Intussen heeft de gemeente Harlingen zowel voor de bouwactiviteiten in het pand als aan de bouw van de garage ernaast vergunningen verleend.
Maar door de garage toe te staan zonder eerst een verplicht archeologisch bodemonderzoek te laten doen, spreekt de gemeente volgens Oud Harlingen haar welstandsnota tegen. Ook negeert de gemeente haar eigen bezwaarschriftencommissie, die vindt dat de vergunning moet worden herzien.
Wildwest
Daarom denkt Feikema dat het beroep tegen de vergunning bij de rechtbank wel degelijk kansrijk is. “Met name de plek waar dit gebeurt, de wijze waarop, en hoe het eruit komt te zien, zijn redenen om te zeggen: dit past hier op deze manier niet. En er zijn meer punten waarop het formeel niet juist is gegaan.”
“Is dit een testcase? Nee. Gaan we dit elk jaar doen? Dat lijkt me niet verstandig. Maar nooit meer? Dat ga ik zeker niet zeggen, want dan hebben we hier wildwest en doet iedereen wat-ie wil. Dan is er geen enkele reden meer om te zeggen: laten we voorzichtig met ons erfgoed zijn.”
Penningmeester Jolanda Walta riep vrijdagavond alle aanwezigen op om het Juridisch Fonds van Oud Harlingen te steunen met een bijdrage. “Het geld hebben we nog steeds nodig om te procederen.”