Eerdaags komt het er nog van – let op mijn woorden – dat de burgemeester een wijkverpleegster ons buurtje in stuurt om bij alle inwoners een chip te laten implanteren.
Die verpleegster mummelt dan wat over een ingreepje van niks en zegt dat toestemming helemaal niet nodig is omdat het van hogerhand komt.
Zo wordt ook mijn been dan gechipt. Sla ik op ‘t Bildt een zijstraat in die de burgemeester onwelgevallig is, dan kan Rode Marga, die vanachter haar stadhuisbureau de bewegingen van alle Waadhoekers de hele dag nauwlettend zit te volgen op een groot tv scherm, op een knop drukken om mij een corrigerende stroomstoot toe te dienen.
Ons stadhuis weet voortaan doorlopend waar ik uithang – en wat ik daar uitspook. Toekomst?
Waadhoeke is al begonnen! Waarom zeggen Omrin, of de gemeente, niet eerlijk en transparant dat iedere gebruiker kan worden gevolgd met zo’n chip in die nieuwe, blauwe afvalbakken?
Gewoon klip en klaar: wij kijken wanneer en hoe u bezig bent?
Zonder duidelijke reden werden onze papierbakken opeens vervangen, terwijl er met de oude groene bakken niks mis was. Alleen zat er in die oude bakken geen chip. De gemeente kan voortaan niet alleen ons afvalgedrag nauwkeurig volgen maar het stadhuis weet bijvoorbeeld ook of we thuis zijn, met vakantie of anderszins afwezig.
De chip in de afvalbak is bedoeld om de bakken beter te kunnen beheren, beweert Omrin. Maar waarom krijgen wij geen keus, waarom geen open kaart?
Het stimuleren van afvalscheiding is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens geen wettelijke grondslag om die gegevens op te slaan. Omrin zegt dat ook niet te doen, maar de bak is door de chip wel degelijk aan een adres gekoppeld en daarmee aan de bewoner(s) van dat adres. En een adres is volgens de stichting Privacy First wel degelijk gegevensdrager: die gegevens zijn namelijk te herleiden naar de bewoner.
Eerder al blafte de privacywaakhond, omdat het dus eigenlijk niet mag.
Ook hoor ik dat de chip een prelude is op rekeningrijden met huishoudelijk afval. Dat schijnt er aan te komen: de kliko per kilo. Eerdaags lopen we allemaal met een streepjescode op ons voorhoofd.
Duidelijk is intussen dat je als burger maar beter wantrouwig kunt zijn ten opzichte van een onbetrouwbaar gebleken overheid die stiekem maatregelen invoert zonder dat er precies wordt verteld wat die inhouden.
De jokkebrokken van Franeker: rozenstruiken die uit de plantsoenen werden verwijderd om vervangen te worden door onderhoudsarme perkplantjes, zelfs daarover zijn ze niet eerlijk.
Kijk maar uit: Waadhoeke is watching you!
Reageren? Graag! Email naar j.vannoord@omroepzilt.nl