Is ons gemeentehuis voor of tegen de inwoners? Zijn ze er op dat stadskantoor in Franeker om te doen wat de burgerij wil of enkel om hun eigen zin door te drijven, evengoed tegen de wensen van de bewoners in?
Lijkt een absurde vraag, maar lees dan het artikel in ‘De Verdieping’, de weekendbijlage van Trouw. Zo zijn de manieren op ons stadhuis. Hoe in dat raadhuis wordt omgesprongen met onze belangen! Hoe Waadhoeke z’n eigen burgers schaamteloos opzij schuift omdat de gemeente andere doelen wil dienen, zoals toerisme.
Drie volle pagina’s over de buurtschap Zwarte Haan. De bewoners daar willen vrijwel unaniem niet wat de gemeente hoe-dan-ook wil doordrukken.
Het handjevol bewoners van de Zwarte Haan wil hun stilte behouden. Maar de gemeente schaart zich achter een horeca-ondernemer die er een sterrenkijkpost wil openen, met trekkershutten en een belevingstuin. Nachtelijk gedonderjaag, waar de buurt niet van gediend is.
De bewoners van de tien dijkhuisjes voelden zich al eerder gedwongen naar de rechter te stappen om de gemeentelijke plannenwals, die over hen heen dreigde te denderen, een halt toe te roepen.
De rechter oordeelde dat de gemeente onbehoorlijk bezig is, had vooral kritiek op de dubbelrol van de burgermeester en stak voorlopig een stokje voor de plannen.
Het stadhuis zette prompt een beroepsprocedure in en daar is nu het wachten op. Om uit je vel te springen: zo’n dure gemeente-advocaat, nota bene op kosten van de gedupeerden, belastingbetalende burgers die dusdoende gedwongen worden om mee te betalen aan het verweer van een gemeente die zich tegen hen heeft gekeerd – en die maar niet tot inkeer wil komen.
Het doet meteen denken aan ons landelijk bestuur dat geregeld door de rechter opgelegde dwangsommen betaalt, van gemeenschapsgeld, liever dan uitvoering te geven aan een gerechterlijk vonnis.
Een onuitstaanbare overheid. Nota bene ooit in het leven geroepen door de burgers, van wie nu blijkt dat zij als tovenaarsleerlingen een formule in werking stelden, waarvan zij de gevolgen niet meer in de hand kunnen houden. Een overheid die zich tegen z’n initiatiefnemers keert, tegen z’n eigen hoofdsponors, tegen de burgerij!
Schandaleus is de gemeentelijk verdediging dat de bewoners maar van zich hadden moeten laten horen bij de vaststelling van het bestemmingsplan, in 2014. Dat plan lag toch ter inzage op het stadhuis, nou dan!
Vooraf werd het sterrenkijkproject, waarvan de gemeente beweert dat het prima in dat bestemmingsplan past, nooit bij de inwoners van de Zwarte Haan aangekaart, of met hen besproken. Die bewoners zijn daar achteraf boos over.
Dit lijkt standaardprocedure in de autistische gemeente Waadhoeke: ook direct aanwonenden van een zogenoemd Voedselbos in deze gemeente merkten pas wat er ging gebeuren toen de aanleg was begonnen. Zij konden nog maar op het nippertje voorkomen dat er wipkippen, een hoge klimtoren en draaimolens pal naast hun rustige achtertuinen kwamen…
De betrokken wethouder beweert dat het nu te laat is voor overleg. ‘Echt een gepasseerd station’, zegt ze in Trouw. ‘Station gepasseerd?’ roept de hele buurt verbaasd. ‘Wij zijn met de plannenmakers van de gemeente nooit op of langs enig station geweest. Die zitten kennelijk in een andere trein.’
Reageren? Graag! Email naar: j.vannoord@omroepzilt.nl