Dit nieuwe jaar ben ik begonnen met een paar zonnige weken in ons kleine Franse vakantiedorp. Van die Fransen kunnen we nog wat leren. Elke stad, elk dorp heeft er een gekozen burgemeester, daar begint het al.
Deze volksvertegenwoordiger wil meestal ook burgemeester blijven en doet dus z’n uiterste best voor de inwoners, die elke zes jaar hun eerste burger kiezen. Burgemeesters zijn er hier door en vooral voor de bevolking.
Dat is nog eens wat anders dan die malle baantjestombola voor mislukte politici, waaraan de meeste Nederlandse gemeenten hun burgemeester te danken hebben.
Ben je als politicus mislukt, uitgerangeerd of opzij gezet, Den Haag weet dan altijd nog wel een aardige gemeente waar je een ambtsketen omgehangen kunt krijgen, al ben je nog nooit in die plaats geweest.
Zo krijgen onze gemeenten doorgaans een spion, iemand die het rijksbeleid moet doordrukken in plaats van belangen van lokale burgers te dienen. En wanneer de succesvolste wethouder van Den Haag burgers en ondernemers wil helpen, dan krijgt hij justitie achter zich aan!
Lekker democratisch allemaal!
Burgemeester Bernard, geboren, getogen en gekozen in ons Zuid-Franse vakantiedorp, doet alles voor zijn mede-inwoners. Hij kent hun wensen en hun zorgen. ‘Mag niet’, komt in zijn vergunningenboek niet voor. ‘Ik ga kijken wat ik voor je kan regelen!’ zegt hij dan en het moet wel heel gek lopen als hij de gevraagde vergunning niet tenminste deels voor elkaar krijgt.
‘Ons stadhuis staat ten dienste van de burgers,’ benadrukt Bernard: ‘Zij hebben ons gekozen en betaald! De overheid is van de burgers, niet omgekeerd!’
Door zijn dorpsgenoten wordt hij op handen gedragen, je mag hem ook altijd opbellen, over alles, desnoods ‘s avonds, thuis. Bernard zal altijd z’n best voor je doen.
Pannen van je dak gewaaid, in het weekeinde? De burgemeester stuurt wel even hulp. Kun je geen tandarts vinden? Bernard gaat zoeken.
Burenkwestie? Iemand ziek? Bernard gaat er op bezoek! Voor oudere dorpelingen organiseert hij geregeld etentjes en zodra het nieuwjaar is roept hij het hele dorp bijeen voor een drankje en een hapje. Iedereen is er dan.
Bij geheven glazen worden de beste wensen uitgewisseld nadat de burgemeester en zijn raadsleden, jong en oud, met een kleine diavoorstelling hebben uitgelegd wat er komend jaar te gebeuren staat, van ons belastinggeld. De gekozenen van de buurgemeenten zijn er dan ook, iedereen benaderbaar. Bonne annee allemaal!
Als inwoner van een van de achttien Friese gemeenten ben ik er stiekem een beetje jaloers op. Dan denk ik: zo kan het kennelijk ook!
Grootschalig kan goed uitpakken, maar kleinschalig blijkt uiteindelijk beter.
Waar ons verre stadhuis ligt, ik weet het werkelijk niet. De burgemeester? Wie is dat? Geen idee hoe die er uit ziet!
In de Leeuwarder las ik dat onze burgemeester – afkomstig uit de Achterhoek en door de PvdA hier gedumpt – er een afdeling Kabinetszaken op na houdt. Die denkt dat Waadhoeke zoiets is als Chicago!
Ik zeg: herstart de democratie! Begin bij het begin, bij de burgers. Vive le peuple! Power to the people! Zodra we zelf ons eigen aanvoerder mogen kiezen, komen we misschien ook weer stemmen!
Reageren? Graag! Email naar j.vannoord@omroepzilt.nl