Schitterend, uw reacties op dit ongezouten rubriekje bij Omroep Zilt! Alles voor de luisteraars is ons motto en daarom wil Zilt graag de radio zijn die naar u luistert.
Op mijn stukje over de camperplaats, die in Oudebildtzijl wordt aangelegd zonder fatsoenlijk overleg met de buurt, kwamen heel wat reacties.
‘Voor toerisme moet tegenwoordig alles wijken’, melden luisteraars uit diverse Waadhoeken.
Met de camper-drukte zal het allemaal wel meevallen, reageren sommige bewoners van Ouwe Syl. Die zijn allang blij dat er eens wat gebeurt: een terrein naast het Voedselbosje wordt ingericht voor 26 campers.
Anderen zijn er helemaal niet gerust op. Inwoners van buurtschap de Zwarte Haan, waar de gemeente precies zo stiekem opereert, die waarschuwen: wij ervaren er veel drukte en overlast van. ‘Wat mij stoort is dat er vooraf geen dialoog is met de omwonenden als er plannen worden bekokstoofd’, reageert Dirk-Jan.
Bekokstoofd, dat woord gebruikte ik hier ook – en zo voelt het. Burgers verliezen hierdoor vertrouwen in hun lokaal bestuur.
Moet ik natuurlijk weer denken aan het gemeentelijk groenbedrijf dat hier onaangekondigd honderden mooie rozenplanten uit de plantsoenen trok. Ze verdwenen in de hakselaar, omdat ze zogenaamd ‘op’ waren. Niks van waar!
Er kwamen plantjes voor terug die nauwelijks onderhoud vragen: daar was het de gemeente om begonnen! Ik vroeg nog of ze de buurt daar niet in moesten betrekken, maar de gemeente zei letterlijk: ‘Daar beginnen we niet aan, want iedereen wil wat anders en dan zijn we er over een jaar nog niet uit!’
Op Ouwe Syl verlangen steeds meer inwoners terug naar de tijd dat Bilkerts hun eigen beslissingen konden nemen. Te veel dorpse dingen worden nu veertig kilometer verderop bekokstoofd.
Buurtbewoonster Ida is niet blij met de camperplaats, schreef ze mij. Maar ze is verrukt van het Voedselbosje.
Iedereen mag denken en zeggen wat ie wil. Mij gaat het om de manier waarop. Anderen hoeven mij niet voor te schrijven wat ik maar mooi heb te vinden! Ik vind dat openbare Voedselbosje prima, merk er enkel bij op: laat de buurt met rust. De belerende insteek van die zelfbenoemde boswachters, eigenlijk behangers, staat mij wat tegen.
Tegen viering van de afschaffing van de slavernij heb ik niks. Heel wat luisteraars reageerden op mijn kolommetje daarover. Zelfs uit Australië en uit het Drentse Norg kwamen reacties van oud-inwoners, mooi toch?
We zijn het warempel eens! Afschaffing van de slavernij kun je pas vieren zodra die metterdaad is afgeschaft. Zo’n viering nu is eigenlijk een schop naar de 160 miljoen kinderen die dagelijks als arbeidsslaven worden uitgebuit. Naar de tienduizenden kindsoldaten ook. Naar arbeidsmigranten die alom als slaven worden uitgeknepen.
Vrouwenhandel, religieuze onderdrukking en gedwongen prostitutie, er bestaat nog volop slavernij, ook in Nederland. Honderdduizenden dienstmeisjes uit arme landen, die als huisslavinnen bij hun bazen in de bezemkast wonen! Hun paspoorten zijn afgepakt om vluchtpogingen te voorkomen. ‘Eerst iedereen vrij, dan pas vieren!’ reageert Wim uit Harlingen.
Een trouwe luisteraar uit Froubuurt schrijft: ‘Hoe wereldvreemd ben je als je in de hoogtijdagen van de slavernij alvast het einde ervan viert!’
Reageren? Graag! Email naar j.vannoord@omroepzilt.nl