Hoog tijd voor even iets anders. Nu eens over Friese eetgewoonten. Verse vis lusten wij heus wel, spraken buurtgenoten op ‘t Bildt mij tegen toen ik met enige verbazing constateerde dat er in Friesland vrijwel nergens verse vis wordt gegeten. Vind ik vreemd, voor zo’n waterprovincie, ik bedoel: zo pal aan de Waddenzee!
‘Wij eten soms gestoomde makreel!’ riepen mijn buren. ‘En een lekkerbekje gaat er hier ook wel in!’
Oeoeoe, fijne Friese mensken: dat is helemaal geen verse vis! Dat is wat-je-noemt bewerkte vis. Dat is vis die zodanig is behandeld dat ie daardoor lang houdbaar blijft. Daar is niks vers aan!
Verse vis is hier vrijwel nergens te koop, valt mij op. Terwijl hier onder de Waddenkust volop wordt gevist.
Friese kinderen denken dat kibbeling een vissoort is, net als de lekkerbek die kennelijk gebakken en wel door de vaart zwemt. Zoals de melk natuurlijk van de Jumbo komt, niet van die vieze Friese koeien met hun stikstofderrie.
Twee jaar ben ik op zoek geweest naar een viswinkel. Naar verse vis. Voordat ik er dan naartoe reed, belde ik zo’n viswinkel eerst op, om te checken: heeft u verse vis? Ja hoor, komt u maar! Kwam ik daar, was het weer kibbeling, lekkerbek, haring en gestoomde makreel. Niks vers. Nog geen wijtinkje, geen scharretje!
Wat een frustratie voor deze schollekop. Aan de buitenhaven van Scheveningen, waar mijn roots liggen, is elke dag een enorme variatie aan verse vis te koop, ook op zondag. Dat trekt veel echte liefhebbers, zomer en winter. Vangst van de dag, vis bij de vleet. Tegenover de afslag, bij Simonis natuurlijk en bij Roeleveld, en uiteraard is er elke dag volop aanvoer op de versmarkt.
Ik naar Lauwersoog. Haven groter dan Scheveningen! Weer niks: twee idioot dure poontjes, dat was alles wat ze er aan de haven in de aanbieding hadden. Wat een armoe, voor zo’n vissershaven!
Teleurgesteld reed ik maar naar Den Oever, aan de andere kant van de Afsluitdijk. Maar zoiets doe je toch niet elke week, enkel om even een vers visje te scoren?
Nu heb ik warempel Puur Zilt ontdekt, aan de haven van Harlingen. Een viskot van niks maar eindelijk verse vis!
Puur Zilt bestaat nog niet zo lang, de keus is nog beperkt, maar het loopt best aardig. Voorlopig enkel open op donderdag vanaf 11 uur en op vrijdag de hele dag. Jamie maakt er de visjes voor je schoon, als het niet te druk is.
Vis is gezond, mensen! Bief is stuk. Met vis valt niet te knoeien, zoals alom in de veeteelt, waar productiedieren worden volgepompt met antibiotica en andere rommel. Water vies, visje dood.
Schelvis, makreel….zooo lekker. Rode poon, zeeduivel, wijting, wat een feest.
Geloof mij nou: met een zootje verse vis is helemaal niks mis!
Reageren? Graag! Mail naar j.vannoord@omroepzilt.nl