Toezichthouders hebben in de afgelopen drie maanden op twee adressen in Franeker illegale huisvesting van arbeidsmigranten aangetroffen. Tijdens controles bleek dat er in de betreffende panden meerdere expats woonden, terwijl er voor kamerverhuur geen vergunning was verleend.
Om de illegale huisvesting te beëindigen, werd een last onder dwangsom opgelegd aan de eigenaren van de panden in Franeker.
Huisvestingsbeleid
Vorig jaar december bevroor Waadhoeke het toen geldende huisvestingsbeleid voor arbeidsmigranten in de gemeente. Aanleiding vormde de onrust, vooral in Sint-Jacobiparochie, Minnertsga en andere noordelijke dorpen, over de deels illegale kamerverhuur.
Sindsdien voert de gemeente controles uit op adressen op basis van verleende vergunningen of naar aanleiding van klachten of meldingen.
In de tussentijd worden er geen nieuwe vergunningen afgegeven. Zodoende werden in de afgelopen drie maanden drie aanvragen afgewezen voor het huisvesten van arbeidsmigranten in reguliere woningen.
Wel zijn initiatieven voor grootschalige opvang van arbeidsmigranten buiten de woonkernen of op het terrein van een werkgever mogelijk. Zo wordt er nu gekeken naar mogelijke huisvesting van arbeidsmigranten op een perceel bij een bedrijf in Pietersbierum en in een pension in Tzummarum dat wordt gesloopt en opnieuw opgebouwd.
Nieuwe wet
Zaterdag 1 juli treedt de nieuwe landelijke Wet goed verhuurderschap (Wgv) in werking. Hiermee krijgen gemeenten een toezichthoudende en handhavende taak om de positie van arbeidsmigranten te verbeteren en malafide verhuurpraktijken tegen te gaan.