Lukkes ontvangt een gouden kaatsbal voor het sponsoren van zonnepanelen op het dak van het Keatsmuseum. De installateur uit Arum had zelf ook nog een verrassing voor het oudste sportmuseum van Nederland.
Installatiebedrijf Lukkes heeft het Keatsmuseum meegeholpen om de energievoorziening te verduurzamen. Het energiecontract van het museum liep dit jaar op het meest ongunstige moment af.
“De kosten rezen de pan uit en daar moesten we actie op ondernemen”, zegt museumvoorzitter Bram Bonnema. “Lukkes deed ons een aantrekkelijk aanbod om met 24 zonnepanelen de energiekosten sterk te drukken.”
Oude munitiehuls
Eind maart werden de zonnepanelen op het dak geplaatst. Omdat het installatiebedrijf dit jaar zijn 125-jarig bestaan viert, was dat een goede aanleiding om het Keatsmuseum met meerdere panelen te sponsoren.
Uit dank hiervoor ontving bedrijfsleider Tienus Lukkes een gouden kaatsbal uit handen PC-koning Tjisse Steenstra. Ook mag hij met twaalf personen een kaatsclinic volgen op het Sjûkelân naast het museum.
Lukkes had ook nog een verrassing voor het Keatsmuseum, een prijs die in 1945 is aangeboden aan de Arumer kaatsvereniging Willem Westra bij het 50-jarig bestaan. “Mijn pake Tienus heeft die prijs
gemaakt uit een oude munitiehuls en deze unieke prijs past goed in het Keatsmuseum.”
Flinke investering
Het Keatsmuseum in Franeker draait volledig op vrijwilligers, zo’n vijftig in totaal. Zonnepanelen zijn voor zo’n kleine organisatie een flinke investering, zegt voorzitter Bonnema.
“We hebben 40 bedrijven aangeschreven om ons net als Lukkes een warm hart toe te dragen. Wanneer zij ook een zonnepaneel sponsoren of adopteren, dan ondersteunen ze hiermee de rijke kaatshistorie van Fryslân, wat we eveneens waarderen met een gratis kaatsclinic.”