Een dagenlange staking van heel Terschelling, om te laten zien dat het eiland meer is dan rust. Dat is één van de ideeën na een discussieavond onder eilanders.
Onder leiding van Joost van Geel gingen bijna 50 eilanders in de leeftijdsgroep 20-40 jaar in discussie over evenementen op het eiland. Reden daarvoor was het recent afgelaste Uit Je Duinpan en de TOF buitenbioscoop.
De avond begon met een kort verhaal van Walter Visser. Hij liep afgelopen zomer aan tegen de onwetendheid van ambtenaren en dat overheden als provincie en gemeente niet voldoende met elkaar communiceren.
Daarna discussieerden eilander jongeren over de noodzaak van evenementen, het behoud van de natuur, de kwetsbaarheid van Terschelling en de leefbaarheid op het eiland. Opvallend was dat de eilanders het snel met elkaar eens waren.
Een groep deelnemers stelde voor om in staking te gaan. Een week lang zouden alle werkende eilanders het werk neer moeten leggen om zo te laten zien dat het eiland meer is dan alleen rust en ruimte. “Wij leven hier, en het moet ook voor ons leefbaar blijven”, zegt één van de deelnemers. Ook de optie van een demonstratie werd genoemd.
De avond werd afgesloten met een oproep tot een collectief om samen evenementen en festivals te kunnen organiseren. Anne van Dooren, hoofd productie van het Oerol festival, liet een enorm boekwerk zien. Met daarin alleen nog maar de natuurtoets van de locaties in de natuur waar Oerol mogelijk gebruik van maakt.
Het maken van die natuurtoets koste meer dan 100.000 euro. Iets wat volgens van Doorn beter gezamenlijk gebruikt kan worden. Dan hoeft niet iedereen opnieuw onderzoek te doen naar de natuurregels en mogelijkheden van de locaties.