Op de Waddeneilanden spoelen momenteel bijzonder veel dode en verzwakte zeekoeten en alken aan. “Er zijn nu wel 10 tot 15 meldingen per dag”, zegt Carl Zuhorn van Staatsbosbeheer op Vlieland. “En dat is niet veel anders op Texel en Terschelling.”
Volgens de boswachter en vogelman op Vlieland kwamen de eerste meldingen van dood aangespoelde zeekoeten in augustus binnen. Daar komen nu vooral alken bij.
De vogels zijn allemaal broodmager en door verhongering omgekomen. “Als je ze oppakt, kun je het borstbeen voelen”, aldus Zuhorn.
Op Texel krijgt zeehonden- en vogelopvang Ecomare op dit moment dagelijks tientallen meldingen van dode zeevogels binnen. Een enkele vogel wordt nog levend naar de opvang gebracht, maar is dan al zo vermagerd dat euthanasie de enige optie is.
Abnormale temperaturen
Massale strandingen van dode zeevogels komen eens in de paar jaar voor. Maar wat het volgens vogelonderzoeker Kees Camphuysen van het NIOZ deze keer anders maakt, is dat het al zo vroeg in de herfst gebeurt.
Hij bespeurt de laatste tijd vaker ongebruikelijke fenomenen in de Noordzee en schrijft dit voor een deel toe aan de abnormale temperaturen in zee. De verhongering hangt samen met de krimpende visbestanden in de Noordzee.
Vogeltellers zagen dit najaar op telposten langs de Noordzeekust opvallend veel alken langsvliegen. Die aantallen liggen zelfs tientallen keren hoger dan in andere jaren.
Zuhorn verwacht de komende dagen nog meer strandingen van dode zeevogels. “Ze drijven hier in grote groepen een paar kilometer uit de kust. Er komt nou een bult wind aan, die ze de komende dagen deze kant op blaast.”