Zelden vindt er een raadsvergadering plaats tijdens de festivaldrukte van Oerol, maar de bestuurlijke verhoudingen vergen aandacht. Woensdag beslist de Terschellinger gemeenteraad over een plan om het vertrouwen tussen burgemeester, college en raad te herstellen.
In een extra ingelaste vergadering moet de raad instemmen met een plan van aanpak waarmee aan het einde van dit jaar de moeizame onderlinge verhoudingen in de bestuursorganen aanzienlijk verbeterd moeten zijn.
Als er wordt ingestemd, zal een verkenner vrijwel direct aan de slag gaan met het voeren van gesprekken met raad, college, burgemeester en hun adviseurs. Daarover wordt al volgende maand, op 19 juli, verslag uitgebracht aan de raad. Dan volgt een langer proces dat door externe personen wordt geleid en uitgevoerd.
Zo moet er worden gewerkt aan herstel van vertrouwen tussen raadsleden onderling. Oud-burgemeester Pauline Krikke van Den Haag is hiervoor als gespreksleider bereid gevonden.
Ook belooft het plan van aanpak trainingen voor raad en college in ‘rolbewustzijn’. Een coach moet burgemeester Caroline van de Pol helpen haar ambt ‘met gezag’ uit te oefenen.
Kosten: een ton
Voor het proces wordt 100.000 euro gebudgetteerd. Het eenmalige bedrag is gebaseerd op de inhuur van een externe verkenner, regisseur, coach, mediator en gespreksleider (met uurtarieven van 150 Ã 250 euro) en de ondersteuning door eigen personeel.
“Of het allemaal een ton waard is, kan ik niet beoordelen”, zegt fractievoorzitter René Bultena van coalitiepartij Plaatselijk Belang Terschelling.
“Ik heb niet de indruk dat de verhoudingen tussen oppositie en coalitie in deze gemeenteraad zoveel slechter zijn dan in andere raden. Het gemiddelde raadsvoorstel wordt hier vaak unaniem gesteund, zelfs bij moeilijke dossiers zoals de financiering van de haven. Er is maar één dossier waar de verhoudingen wél slecht zijn en dat is de positie van de burgemeester. Daar denkt de coalitie compleet anders over dan de oppositie.”
Moreel appel
Het plan van aanpak vloeit voort uit de motie die de raad aannam op 5 april. In die motie gaat de raad in op de aanbevelingen die Commissaris van de Koning Arno Brok deed in een ‘moreel appel’ aan de raad.
Brok verweet de raad een ‘fundamenteel vermogen tot zelfreflectie’ bij de vertrouwensbreuk die in september 2022 ontstond en riep op om met het college van b en w te komen tot professionele werkhoudingen.