Er staat steeds meer zeegras bij Griend. Het veld verdubbelde afgelopen jaar bijna in grootte. Er groeien meer planten in de Waddenzee, maar die zijn dit jaar vijf keer zo klein.
Het veld was vorig jaar nog zo’n 650 hectare, dat is nu al 1250 geworden. Er staan nu zo’n 1,2 miljoen planten, 200 duizend meer dan vorig jaar.
“Het veld is zowel in areaal als in aantal planten uitgebreid. Dit is het grootste herstellende zeegrasveld ter wereld”, zegt onderzoeker Laura Govers van de Rijksuniversiteit Groningen.
Alleen de planten zijn zo’n vijf keer kleiner dan in 2022. “De planten in de donorpopulaties in Duitsland hebben ongeveer dezelfde grootte. Het lijkt dus echt een seizoenstrend te zijn”, aldus onderzoeker Jannes Heusinkveld van The Fieldwork Company.
Dat bedrijf en de RUG werken samen met twee onderzoeksbureaus aan het zeegrasveld. Rijkswaterstaat gaf een paar jaar geleden opdracht om het zeegras te laten herstellen.
De Waddenzee en Zuiderzee stonden daar eerder vol mee, maar dat werd onder anderen gebruikt in kussens en om dijken te versterken. Na de aanleg van de Afsluitdijk ging het nog harder. Door veranderende zeestromen, maar ook omdat de waterkwaliteit is verminderd.
En juist daar kan het zeegras bij helpen. Het kan water filteren, bijvoorbeeld door CO2 vast te houden. Ook houdt het slib vast en is het een leefgebied voor vissen en slakken.
Na het succes bij Griend wordt nu geprobeerd op meerdere plekken zeegrasvelden te laten opbloeien.
Bij Terschelling staat al een nieuw veld, die blijven ook aardig staan. Bij Schiermonnikoog zijn ze juist amper opgekomen en bij Ameland zijn de planten al groter dan bij Griend.