De rechter heeft een streep gezet door de natuurvergunning van het terrein De Vliehors op Vlieland. In 1960 werd er toestemming gegeven voor de oefeningen. “Toen vlogen er geen F-35’s en helikopters over het gebied”, stelt Ellen Kuipers van de Waddenvereniging
De natuurvergunning kan alleen worden afgegeven als er geen nieuwe nadelige gevolgen zijn voor het Waddengebied, zegt de rechter. En dat staat niet vast.
Defensie buigt zich over de uitspraak. Het kan nog naar de Raad van State stappen om in hoger beroep te gaan. Defensie moet nu opnieuw een vergunning aanvragen. Een woordvoerder laat weten dat de oefeningen niet worden stilgezet.
Het ministerie van Landbouw, Natuur, Visserij en Voedselkwaliteit moet nu opnieuw beslissen over de natuurvergunning van De Vliehors.
Voor de Waddenvereniging is de uitspraak goed nieuws. “Hier zijn we heel blij mee”, zegt Ellen Kuipers. “We hebben contact gehad met Defensie. Het is afwachten wat zij wil doen.”
‘Gezamenlijke puzzel’
Kuipers zegt dat er een “gezamenlijke puzzel” te leggen is. “We hebben er fiducie in dat er een aangepaste natuurvergunning komt.”
“Wat die aanpassingen kunnen zijn? De dieren in dit gebied leven bij een getijdeklok. Het zou fijn zijn als Defensie zich daar wat op zou kunnen aanpassen. Bijvoorbeeld door hoger te vliegen met de F-35’s”, vertelt Kuipers.
Nieuwe nadelige gevolgen
Volgens de gemeente Vlieland wordt bijna alle dagen geoefend op De Vliehors. Ook is het het enige gebied in Nederland waar kan worden geoefend met schieten vanuit de lucht.
Om vast te stellen of er nieuwe nadelige gevolgen zijn voor de natuur, is het volgens de rechter van belang om te weten wat was toegestaan toen het Waddengebied als Natura2000-gebied werd aangewezen. Daarvoor wordt gekeken naar een wet uit 1960.
De rechtbank vroeg om informatie die duidelijk maakt dat de situatie van toen vergelijkbaar is met die van nu. Die is er volgens de rechter niet gekomen.
Er is sinds die tijd dan ook veel veranderd, vertelt Kuipers. “Er vlogen in 1960 bijvoorbeeld geen F-35’s en helikopters over het gebied.”
De F-35’s hebben een lage frequentie en hebben daarmee impact op de natuur. Volgens de Waddenvereniging zorgt het voor vervuiling en wordt het broedgebied verstoord. “Je hebt dan minder kans op nakomelingen en de natuurwaarden dalen.”
Kuipers benadrukt dat de Waddenvereniging er niet op uit is dat Defensie meteen stopt met oefenen.
“We hebben het hier niet over een of ander bedrijf. Het staat in de grondwet dat er een Defensiemacht moet zijn”, zegt Kuipers.
“Wij hebben kennis over de natuur, en zij over haar geoefendheid. Daarom moeten we samen om tafel gaan om tot een geschikte, nieuwe vergunning te komen.”