De KNRM zoekt jongeren die als lifeguard aan de slag willen op de Waddeneilanden. Voor de zomerbaan moet je vooral goed kunnen zwemmen en hardlopen.
KNRM lifeguards worden in de zomermaanden ingezet om toezicht te houden op strandgasten. Ze proberen gevaarlijke situaties te voorkomen, geven informatie en voeren reddingsacties uit als mensen in de problemen komen.
‘Het leven als lifeguard in Nederland is veel trainen, kijken en wachten’: je hoeft niet te rekenen op Baywatch-achtige taferelen, maakt de reddingsorganisatie meteen maar duidelijk op hun website.
Toch is er wat de KNRM betreft genoeg leuks aan. Moet ook wel, want er worden nog 95 nieuwe redders gezocht voor volgende zomer. “Voor Terschelling worden er zo’n 30 mensen opgeleid als lifeguard”, vertelt Enno de Haan van KNRM Formerum.
“Ze gaan naar Vlieland om een gecertificeerde beachlifeguard opleiding te volgen. Na dit examen zijn ze klaar om op het strand aan het werk te gaan. Daar worden ze ingewerkt door meer ervaren lifeguards die vorig jaar ook voor ons gewerkt hebben.”
Selectiedagen
De KMNR houdt selectiedagen om te zien wie geschikt is om bij de organisatie te komen werken. “We zoeken mensen die goed in een team kunnen werken en die fit zijn”, aldus De Haan. “Kandidaten moeten kunnen hardlopen met een EHBO-koffer in de hand en in staat zijn 400 meter te zwemmen in acht minuten.”
“Als je een goede zwemmer bent is dat geen probleem en anders zou je daarvoor moeten trainen. We trainen zelf geen mensen maar we kunnen wel tips geven. Op mijnzwemcoach.nl van onze zwembond kunnen mensen een borstcrawlcursus volgen om ze te helpen op korte termijn goed te leren zwemmen.”
Reddingsacties
Een lifeguard geeft eerste hulp bij ongelukken. “Denk aan snijwonden, val van een fiets of paard”, zegt De Haan. “Daarnaast helpen lifeguards bij surfongelukken of als mensen in muien terecht komen.”
“We hebben het afgelopen jaar gezien dat er best een aantal reddingen uitgevoerd moesten worden. Dat mensen minder goede zwemmer zijn dan ze dachten en ze dermate in de problemen kwamen dat ze gered moesten worden.”
Sportief en actief werk
De Haan hoopt op veel aanmeldingen van toekomstige redders. “Het is natuurlijk een uitgelezen kans voor een superleuke baan in een leuk team, waarbij je zowel sportief en actief werk hebt, maar je draagt ook bij aan de veiligheid op de eilanden.”