De Terschellinger Ondernemersvereniging (TOV) heeft plannen om 50 tijdelijke woningen te bouwen in een weiland langs de hoofdweg op het eiland. De gemeente – eigenaar van de grond – is positief over het initiatief, maar omwonenden verzetten zich hevig.
Het idee voor tijdelijke woningen ontstond door het grote personeelstekort waar het eiland mee kampt. De tijdelijke woningen zouden zo’n 15 tot 20 jaar moeten staan in twee stukjes weiland op Halfweg, tussen West en Midsland.
De plannen zijn deze week gepresenteerd aan de omwonenden. Zij reageerden zeer negatief. “Ons hele buurtje wordt kapotgemaakt.”
‘Noodzaak groot’
Maar volgens de TOV is de noodzaak voor extra woningen op het eiland groot. Er kan volgens de ondernemersvereniging geen bekwaam personeel gevonden worden op het eiland door de krapte.
Voorzitter Rieme-Jan Tjittes van de TOV zegt dat de gevolgen van het personeelsprobleem groot zijn. “Horeca moest afgelopen zomer weer extra dagen dicht, ze konden kunnen minder tafels aannemen. Sommige strandtenten moesten dagelijks voor het diner al dicht.”
Hij vertelt dat er ‘heel veel klachten’ van badgasten zijn gekomen afgelopen seizoen. “De gastvrijheid en de goede naam van Terschelling komen op het spel te staan.”
Maar ook bij andere sectoren lopen de problemen door personeelstekorten op. “Bij bouwbedrijven en schildersbedrijven op het eiland zijn de wachttijden lang vanwege een gebrek aan goed personeel. Onze economie gaat achteruit en dat komt echt door de schrijnende woningnood op het eiland.”
En in tegenstelling tot op het vasteland, kunnen mensen niet in een buurtgemeente wonen en op Terschelling werken. Dat is praktisch onhaalbaar, mede vanwege de bootverbinding.
Bouw door Rabobank
En dus wil de TOV vijftig woningen laten bouwen. De Rabobank is erbij betrokken, want de bank bouwt door heel Nederland tijdelijke woningen. Zo ook op Texel, daar heeft de TOV het idee opgedaan. “Ik begrijp goed dat het over uw achtertuin gaat en niet over die van mij”, zegt Arjan Oosterhuis van de Rabobank tegen bewoners van het eiland. “Wij zitten hier wel eerder in het proces dan elders bij woningbouwprojecten in Nederland.”
“We zien de toegang tot de woningmarkt steeds onbereikbaarder worden, vooral hier op Terschelling”, licht Oosterhuis toe. “Er moeten meer woningen komen om die stijging van de huizenprijzen te remmen.”
Omwonende eilanders zijn boos
“Jullie willen draagvlak creëren voor deze plannen, maar dat is al helemaal mislukt”, zegt een bewoner van Halfweg. “Het speelt al sinds 2018 en niemand in de buurt is hier voorstander van. Blijkbaar ging dit project door zonder dat wij dit wisten.”
“We dachten hier dat het maximaal 30 woningen zouden zijn, maar nu zijn het er al 50”, voegt iemand uit de zaal eraan toe. “We zijn een klein hecht buurtje met elkaar, maar ons hele buurtje wordt kapotgemaakt.”
Ondernemer en omwonende Martien Verduijn laat haar ongenoegen ook blijken. “Ik heb een onderneming met de naam Landzicht tegenover de plek waar de plannen voor worden gemaakt. Ik moet maar een andere naam gaan verzinnen, denk ik. Ik ben net vijf jaar bezig als jonge ondernemer en met dit plan voor de deur kan ik straks de toko wel sluiten.”
Twijfels over effectiviteit
Niet alleen de locatie is de tegenstanders een doorn in het oog. Ze betwijfelen ook of het de problemen wel oplost. Personeelstekorten bestaan immers ook aan de wal, waar mensen wel kunnen wonen.
“Ik ken genoeg ondernemers die woonruimte aanbieden, en ook daar willen mensen niet werken”, zegt een buurtbewoner bijvoorbeeld. “Lost dit het personeelsprobleem echt op?”
TOV-voorzitter Tjittes vroeg de mensen om een positieve houding aan te nemen.
“Een goede oplossing om de woningnood op te lossen is er niet, maar misschien is dit de minst slechte oplossing. Iedereen is op het eiland is voor meer woningbouw, maar ‘not in my own backyard.'”
Begin 2026
Er waren buurtbewoners die om een andere locatie vroegen. Maar volgens de gemeente is de plek op Halfweg het makkelijkst: de grond is al van de gemeente. De bestemming van de locatie is nu agrarisch. Die bestemming omzetten en dan gaan bouwen gaat hier makkelijker omdat de gemeente dan geen problemen heeft met stikstof.
Wethouder Danny Ruige concludeerde aan het einde van de avond dat de gemeente eerst weer verder moet gaan praten. Als de gemeente de plannen doorzet, kunnen de eerste bewoners begin 2026 intrekken op Halfweg.
Nieuwe woningen op Terschelling sinds 2019
Net na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 sprak de gemeente Terschelling de ambitie uit om snel minimaal 135 woningen bij te bouwen op het eiland. Na de verkiezingen van 2022 werd dat aantal opgeschroefd naar 190.
Op Terschelling mogen eilanders in de achtertuin een andere woning bouwen. “Dat gebeurt bijna nergens in Nederland. Daardoor hebben we al best veel woningen erbij kunnen bouwen op het eiland”, vertelt Lydia Terpstra van de gemeente Terschelling. “Zo zijn er sinds 2019 al 82 woningen bij gekomen op het eiland.”
WoonFriesland heeft beloofd 50 sociale huurwoningen te gaan bouwen voor 2030. Daarvan zijn er inmiddels negentien opgeleverd en dat brengt het aantal woningen dat er sinds 2019 bij gekomen is op 101.