De gemeente Waadhoeke moet flink aan de bak met het vinden van creatieve oplossingen om statushouders te huisvesten. Voor het eind van dit jaar moeten er nog 81 personen worden gehuisvest in de gemeente.Â
Zodra een asielzoeker een verblijfsvergunning krijgt, moeten gemeenten voor deze statushouders passende woonruimte regelen. Die taakstelling wordt steeds groter.
In de eerste helft van 2023 moest Waadhoeke 56 personen huisvesten, maar in de praktijk waren dat maar 22 personen. Wel had de gemeente een voorsprong uit 2022, toen er meer statushouders (70 personen) werden gehuisvest dan de taakstelling was, zodat er nog 9 personen moeten worden gehuisvest.
Maar in de tweede helft van dit jaar komt daar nu een taakstelling voor 72 personen bij. Voor het eind van het jaar moeten dus in totaal 81 statushouders worden gehuisvest, van wie zes alleenstaande minderjarigen.
Woningbouwcorporaties
Tot nu toe kon de gemeente voor een groot deel rekenen op afspraken met de woningbouwcorporaties in Waadhoeke. Zo werden in 2021 via Wonen NWF 33 statushouders gehuisvest in een sociale huurwoning en via Accolade 18 statushouders.
Maar de gemeente verwacht dat voor deze nieuwe inwoners niet genoeg huurwoningen geleverd kunnen worden. Momenteel wordt daarom naar alternatieven gezocht, zoals leegstaande scholen of kantoorgebouwen die voor een eventuele verbouwing in aanmerking komen.
Ook worden geschikte kavels gezocht waar tijdelijke woningen snel geplaatst kunnen worden. De komende maanden werkt de gemeente aan een voorstel voor de langere termijn.
Duizend statushouders
Van de in totaal 27.300 statushouders in Nederland moeten er zo’n duizend in Friesland worden gehuisvest. Zo moeten in de gemeente Harlingen 25 personen worden ondergebracht.
De gemeente Leeuwarden moet dit jaar nog 211 personen huisvesten en voert daarbij op basis van een herverdelingsregeling ook de huisvestingstaakstelling van de Waddeneilanden uit.