
Foto: Wikipedia/Kurt Stüber
De fractie van SAM Waadhoeke ziet graag dat in Franeker een nazaat van de wereldberoemde Anne Frank-boom wordt geplant. Deze mogelijkheid wordt de gemeente geboden door Stichting Wereldboom, die de zaailingen van de witte paardenkastanje beheert.
De boom dankt zijn wereldwijde bekendheid aan het Dagboek van Anne Frank. Anne Frank keek door een ongeblindeerd zolderraam – in het Achterhuis haar enige venster op de wereld – uit op de boom en schreef er drie keer over in haar dagboek, de laatste keer op 13 mei 1944.
Geveld in 2010
Na de Tweede Wereldoorlog groeide de boom uit tot een levend monument voor de Jodenvervolging. Er werd alles in het werk gesteld om de boom, een van de oudste in zijn soort in Amsterdam, te behouden. Dat ging heel lang goed, totdat hij tijdens een zomerstorm in 2010 werd geveld, samen met de stalen constructie die de boom ondersteunde.
Kastanjes opgekweekt
Hoewel de boom er niet meer is, leven zijn nakomelingen voort. Toen in 2005 bekend werd dat de boom ernstig ziek was, liet de Anne Frank Stichting, met toestemming van de eigenaar, kastanjes rapen en opkweken om te kunnen schenken aan andere locaties. Inmiddels hebben veel Anne Frank Scholen in heel Europa een boompje gekregen, evenals andere organisaties wereldwijd.
Kans aangrijpen
De gemeente Waadhoeke kan nu ook zo’n boompje krijgen. SAM-raadslid Annet Neudorfer-Eberwijn vindt dat die kans met beide handen moet worden aangegrepen. Volgens haar is het plaatsen van een boom ter nagedachtenis aan een bijzonder persoon of gebeurtenis al eeuwen een goed gebruik.
Gepolariseerde samenleving
“Het is een goede manier om de herinnering aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog levend te houden. En ook een mogelijkheid om in een gepolariseerde samenleving aan te geven dat wij het hier in Waadhoeke samen moeten doen en niemand moeten uitsluiten op basis van geloof, afkomst of geaardheid.”
‘Kiboets op de klei’
Een geschikte locatie voor de boom heeft SAM ook al bedacht: bij het Joodse namenmonument ‘Kiboets op de klei’ naast het gemeentehuis. Dat werd in 2020 opgericht ter nagedachtenis aan de 25 omgekomen bewoners van de voormalige kibboets aan de Harlingerweg 45 in Franeker.
B en W beslissen
Of de boom er ook daadwerkelijk komt, is ondanks het enthousiasme van SAM nog allerminst duidelijk. Het college van B en W neemt hierover binnenkort een besluit. Als de boom naar Waadhoeke komt, dan zou dat voor zover bekend de eerste Anne Frank-boom in Fryslân zijn.