
Zondag is het de Dag van de Motorrijder en gaan motorrijders na een lange herfst- en winterstop weer massaal de weg op. Foto: wegenvignetten.nl
In Noordwest-Friesland wonen de meeste motorrijders in de gemeente Waadhoeke. Dat blijkt uit onderzoek van Wegenvignetten.nl, een online platform dat is gespecialiseerd in Europese wegenvignetten en tolproducten.
Omdat komende zondag met de Dag van de Motorrijder het motorseizoen in Nederland weer officieel van start gaat, bracht Wegenvignetten.nl in kaart waar zich in Nederland de meeste motorrijders bevinden. Dat zijn vooral landelijke provincies als Zeeland en Drenthe en in mindere mate ook Fryslân, Overijssel en Gelderland.
In onze provincie rijden Amelanders het meest op een motor – 10,5 procent van de volwassen bevolking heeft daar naar schatting zo’n voertuig in de schuur staan – , maar ook Waadhoeke doet goed mee. In deze gemeente heeft 7,2% van de inwoners boven de 18 jaar eigen motorfiets. Dat komt neer op 2.765 motoren op 38.280 volwassen inwoners.
Ook op Terschelling zijn er relatief veel ‘easy riders’. Op het Waddeneiland heeft 7,1 procent van de volwassen bevolking een motor in bezit, omgerekend zijn dit 300 motoren op 4.196 volwassen inwoners. In de gemeenten Vlieland en Harlingen ligt dit percentage met respectievelijk 5,5 procent en 5,4 procent iets lager. Op Vlieland betekent dit 63 motoren op 1.132 volwassen inwoners en voor Harlingen zijn dit 738 motoren op 13.419 volwassen inwoners.
Van de meerderjarige inwoners van Fryslân heeft 11,9 procent een motorrijbewijs. Ongeveer 6 procent daarvan heeft ook daadwerkelijk een motor in bezit.
Meer ruimte en minder druk
Dat motorrijden juist buiten de grote steden zo in trek is, is volgens Freek Jurg van Wegenvignetten.nl goed te verklaren. “Er is meer ruimte, minder verkeersdrukte en motorrijden wordt er vaker als hobby gezien dan als puur praktisch vervoermiddel. Ook hebben inwoners hier vaker de beschikking over een eigen schuur of garage om een motor te stallen.”
Dodelijke ongelukken stabiel
Motorrijden wordt in Nederland steeds populairder: het aantal Nederlanders met een motorrijbewijs is de afgelopen tien jaar met elf procent is toegenomen. Desondanks blijft het aantal dodelijke ongevallen met motorrijders opvallend stabiel rond de 47 per jaar. Een mogelijke verklaring is volgens Jurg de invoering van het zogeheten getrapte rijbewijsstelsel in 2013.
Jurg: “Sindsdien mogen jonge motorrijders niet meer in één keer op een zware motor rijden, maar moeten ze eerst een rijbewijs halen voor een lichtere categorie. Zo doen ze geleidelijk ervaring op, wat zorgt voor een veiligere instroom en mogelijk minder ernstige ongevallen. Wel is de kans op een ongeluk met fatale afloop op een motor overigens nog altijd bijna 70 procent groter dan in een auto.”