
Foto: Omroep Zilt
De gemeente Waadhoeke is volgend jaar ruim 2,8 miljoen euro meer kwijt aan de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest-Fryslân. De totale bijdrage van Waadhoeke loopt hiermee op naar 63,3 miljoen euro.
De Dienst is een gemeenschappelijke regeling en voert namens de gemeenten Waadhoeke, Harlingen, Vlieland en Terschelling taken uit binnen het Sociaal Domein: de Participatiewet, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet. Daarnaast wordt ook een prominente rol vervuld bij de bestrijding van armoede en de inburgering van nieuwkomers.
Om al die taken te kunnen uitvoeren heeft de Dienst dit jaar de beschikking over een (tussentijds verhoogd) budget van 90 miljoen euro. Uit de voorlopige begroting voor 2026 blijkt echter dat dit bedrag volgend jaar niet langer toereikend is en dient te worden opgeschroefd naar 94 miljoen euro.
De Dienst sorteert daarmee voor op de naar verwachting lagere rijksbijdragen vanaf het ‘ravijnjaar’ 2026. Ook is er sprake van stijgende kosten in het Sociaal Domein als gevolg van onder meer hogere uitkeringslasten en intensievere begeleiding van cliënten. De Dienst verwacht daarnaast dat het aantal inwoners dat een voorziening heeft, de komende jaren (verder) zal toenemen. Momenteel zijn dat er in NW-Fryslân ongeveer 9.300.
De gemeenteraad van Waadhoeke toonde zich vorige week bij de behandeling van de concept-begroting tamelijk ongelukkig met de fors gestegen bijdrage, maar liet conform het advies van het college een zienswijze achterwege. Volgens het college zijn de uitgangspunten van de berekeningen alleszins redelijk. Bovendien zijn bij de tussentijdse verhoging van de begroting voor 2025 al zienswijzen ingediend en is er geen sprake van nieuw beleid.
Een gezamenlijke poging van de ChristenUnie en de fractie Hoekstra om meer grip te krijgen op de uitgaven van de Dienst, strandde jammerlijk. Het amendement was door CU-raadslid Roelof Santing pas ter elfder ure doorgestuurd naar de andere raadsleden, waardoor die geen mogelijkheid meer zagen dit tijdig in de fracties te bespreken. “Een gemiste kans voor iedereen,” verwoordde GB-raadslid Anita Mast de teleurstelling over Santings belabberde timing.
Ook Harlingen (1,2 miljoen euro), Vlieland (40.000) en Terschelling (130.000 euro) zijn volgend jaar meer geld kwijt aan de Dienst. Die bedragen vallen lager uit, doordat deze drie gemeenten minder inwoners hebben dan Waadhoeke. De Dienst verwacht dat de begroting de komende jaren nog verder zal stijgen tot 106 miljoen euro in 2029.