Het nieuws over het overlijden van de 18-jarige Freek uit de gemeente Waadhoeke is hard aangekomen bij zijn vriendengroep in Franeker en Harlingen. Dat zegt een medewerker van Jongerenwerk Team Waadhoeke.
Freek werd woensdagavond dood gevonden in een tuin van een woning in Alkmaar. Het is nog niet bekend wat er precies aan vooraf is gegaan.
Volgens de politie is er een conflict geweest tussen meerdere personen en buurtbewoners zeggen dat ze schoten hebben gehoord. Later op de avond heeft de politie de 58-jarige bewoner van de woning aangehouden, zijn betrokkenheid wordt onderzocht.
“Het is aangrijpend”
De jongerenwerkers in Waadhoeke kenden Freek en leven met de nabestaanden mee. “Zo jong nog en dan onder deze omstandigheden, het is aangrijpend.”
Jongeren die er behoefte aan hebben, willen ze steunen. “Jullie zijn een vriend verloren en dat is verschrikkelijk. We wensen jullie en alle andere nabestaanden veel sterkte toe om dit verlies een plek te geven. Als jullie even willen kletsen, weten jullie ons te vinden via socials of whatsapp.”
Freeks nabestaanden tasten ook nog in het donker over wat er precies is gebeurd, vertelt zijn tante Cobie aan NH. “Verschrikkelijk. Het was een lieve sociale jongen”, zegt Cobie. Haar neef woonde in Friesland, maar kwam geregeld in Alkmaar en omgeving.
Crowdfunding
Om de uitvaart van Freek te bekostigen heeft Cobie een crowdfundingsactie opgezet.
Er is inmiddels meer dan 3.500 euro ingezameld, ongeveer een derde van het streefbedrag. Volgens Cobie hadden de ouders wel een uitvaartverzekering, maar wordt die niet uitgekeerd omdat Freek nog niet zo lang geleden 18 geworden is.
Schokkende beelden
De familie wordt daarnaast geconfronteerd met schokkende beelden die al snel na het incident circuleerden op sociale media. Het zijn video’s van zijn levenloze lichaam, die zijn nabestaanden onbedoeld onder ogen kregen.
Cobie is ontzettend verdrietig, maar ook boos. Ze wil dat het speculeren online stopt en ook dat de video’s niet meer gedeeld worden.
“Echt respectloos naar de nabestaanden”, zegt ze uit naam van de familie. “Als je echt iets weet, vertel het aan de politie. We houden ons vast aan het onderzoek.”
Bovendien worden online foto’s van Freek en zijn volledige naam gedeeld, tot groot verdriet van de familie. “Zijn gezicht, alles staat op internet.”
“Stop ermee”
Meerdere familieleden kregen de beelden doorgestuurd. “Die filmpjes horen wij gewoon niet te zien en te krijgen. Wij zitten met een heel groot verdriet.”
“Het is voor ons gewoon nog moeilijk te bevatten. De mensen vinden het allemaal sensatie en spannend. Maar stop ermee.”
Al eerder riep de politie op om te stoppen met het verspreiden van de video’s. Volgens een woordvoerder kan het schadelijk zijn voor het onderzoek, maar ook zorgen voor psychische klachten bij nabestaanden.
De jongerenwerkers in de gemeente Waadhoeke sluiten zich daarbij aan. “Toon respect voor de nabestaanden, deel geen foto’s of filmpjes”, is te lezen in een bericht dat online is gezet.