
Foto: Alterra
Zorgen op Terschelling, want voor het eerst is daar een steenmarter gezien. Het roofdier komt van nature niet voor op het Waddeneiland. De komst vormt een bedreiging voor de lokale fauna.
“Hij is gezien bij Oosterend en ook op camera vastgelegd”, zegt wethouder Bert Wassink van Terschelling. “Er zijn ook een paar kippen doodgebeten.” Eilandbewoners denken dat dat het werk is van de steenmarter, maar dat is nog niet bevestigd.
Wat wel duidelijk is, is dat de steenmarter gevaarlijk is voor andere dieren op Terschelling. Het roofdier eet naast muizen, ratten en konijnen namelijk ook kleine volgens, kuikens en eieren. “Het zijn prachtige beesten, maar voor de weidevogels zijn ze een predator. En dat is heel kwetsbaar op Terschelling”, legt Wassink uit.
Vangkooien
Daarnaast knagen de dieren ook weleens autokabels kapot. De steenmarter doden kan niet zomaar. Het roofdier is namelijk beschermd. De gemeente Terschelling heeft contact met de provincie over wat zij ertegen kunnen doen. “We hebben meerdere vangkooien gezet op het eiland”, zegt Wassink. Maar als het dier is gevangen, moet zijn lot nog worden bepaald.

Als het een vrouwtje is en zij is lacterend (ze geeft melk), dan mag zij niet worden gedood, vertelt Wassink. Dan wordt ze mogelijk op een andere plek, het vasteland bijvoorbeeld, weer uitgezet. “Als het een mannetje is, dan mag het misschien wel gedood worden”, legt de wethouder uit. Maar dat is nog niet zeker.
Verstekeling
Het is niet duidelijk hoe de steenmarter op Terschelling is gekomen, maar naar alle waarschijnlijkheid is het dier met de boot meegevaren, mogelijk onder een motorkap. “Het zal een verstekeling geweest zijn. Ik ga er niet van uit dat hij is uitgezet”, zegt Wassink.
Zoogdierenexpert Harrie Bosma kijkt er niet van op dat er een steenmarter op Terschelling is gesignaleerd. “Als je kijkt naar hoe vaak de boot heen en weer gaat… Met iedere exoot is het vaak zo dat de verspreiding door mensen zelf komt.”
De steenmarter is in ieder geval niet zelf naar Terschelling gezwommen. “Hij kan niet zwemmen”, zegt Bosma.
Maar wat de steenmarter wel goed kan, is klimmen. “Ze kunnen zo bij een regenwaterpijp omhoogklimmen bij een huis. Ze klimmen zo meters de hoogte in. Bij een boom kan dat ook.” Daar kunnen ze zo een vogel of kuiken opeten.

Bang dat hij een natuurlijke vijand tegenkomt, hoeft de steenmarter niet te zijn. De vos leeft namelijk ook niet op Terschelling. Inmiddels zijn er wel veel ratten op het eiland, die er eerst ook niet waren.
Wassink: “Zolang ze muizen en ratten eten is het op Terschelling niet zo’n probleem. Maar eieren en kuikens willen we niet hebben.” Steenmarters leven solitair, dus waarschijnlijk gaat het om een enkel exemplaar.
Dat er nu voor het eerst een steenmarter is gezien op Terschelling, hoeft volgens Bosma niet te betekenen dat die nog maar net op het eiland is. “We denken dat we alles zien en weten, maar de natuur is verder dan wij denken. Het kan ook zo zijn dat er al meer zijn, of langer, maar dat het nu pas opvalt.”
Er is nog geen paniek op Terschelling, maar alert zijn ze wel. “We liggen er nog niet wakker van. Maar ik hoop dat we er heel lang niks meer van horen. Het is gewoon beter als het dier gevangen wordt.”