Het nieuwe bedrijf van de in opspraak geraakte ondernemers Coen Eeltink en Nol Roelevink uit Harlingen is al na een paar maanden gestrand. Vloeren Van Nu stopt kort na het failliet van hun vorige vloerenbedrijf, dat 3,6 miljoen euro aan schulden heeft gemaakt.Â
De Harlinger ondernemers Coen Eeltink en Nol Roelevink hebben het met hun nieuwe bedrijf, Vloeren Van Nu BV, slechts een paar maanden volgehouden. Het bedrijf werd eind december vorig jaar opgericht en wist in korte tijd opdrachten van ongeveer vijftien klanten binnen te halen.
Hier kwam echter abrupt een einde aan nadat het tv-programma Kassa aandacht besteedde aan een stroom van klachten over het vorige vloerenbedrijf van de Harlingers. De website van Vloeren Van Nu is intussen onbereikbaar gemaakt en door de politie toegevoegd aan de lijst van malafide handelspraktijken. Het bedrijf is echter niet failliet of uitgeschreven uit het handelsregister.
‘Alles kon geregeld worden’
Een van de klanten van Vloeren Van Nu was een echtpaar uit Gouda. Ze zochten een bedrijf dat een pvc-vloer kon leggen in hun woonkamer en kwamen via internet in contact met Vloeren Van Nu. Een vriendelijke verkoper, die in januari bij hen in Gouda langs kwam, wist hen te overtuigen.
“Hij was heel galant en alles kon geregeld worden, compleet met vloerverwarming en plinten aan de wand”, vertelt de vrouw uit Gouda. “Maar we moesten wel binnen tien dagen een aanbetaling doen van 50 procent, bijna 3600 euro. Daar drong hij heel erg op aan, hij belde zelfs nog om ons eraan te herinneren. Pas achteraf denk je dan: dat slaat toch nergens op. Die vloer zou pas in juni worden gelegd.”
Vervolgens bleef het maanden stil. “Eind maart zoek ik weer contact om een kleur voor de vloer te kiezen. Ik maak een afspraak voor april. Maar de verkoper komt niet opdagen. Zijn mobiel geeft geen gehoor en het vaste nummer doet het niet.”
Op de website van Vloeren Van Nu vindt de vrouw een nieuw nummer. “Maar daar wordt gemeld dat ze je wegens overweldigende drukte niet te woord kunnen staan.”
Uiteindelijk krijgt ze contact met de verkoper. “Maar toen was hij opeens niet meer zo snel. Hij zei het druk te hebben en was een heel andere man dan de servicegerichte meneer die bij ons in januari aan tafel zat.” Er wordt een nieuwe afspraak gemaakt, maar nog voordat die plaatsvindt, stopt Vloeren Van Nu ermee.
Als warme broodjes
Het vloerenbedrijf Vloeren Van Nu staat op naam van de Harlinger ondernemer Coen Eeltink, die zowel bestuurder als enig aandeelhouder is. Hij wordt bijgestaan door zijn schoonvader Nol Roelevink, die ook bekend is onder zijn tweede naam Jacob.
Roelevink heeft zich de afgelopen decennia beziggehouden met diverse activiteiten, variërend van netwerkmarketing en financiële diensten tot handel in meubels en vloeren. Zijn bedrijfspraktijken zijn in het verleden meer dan eens in verband gebracht met fraude en oplichting.
Deze beschuldigingen zijn echter nooit bewezen geacht door de rechter. Feit blijft wel dat Roelevink verschillende BV’s heeft gehad die failliet zijn gegaan en waarbij zowel veel klanten als ondernemers gedupeerd zijn geraakt.
De laatste jaren is hij zich met zijn schoonzoon Eeltink gaan specialiseren in het verkopen van gietvloeren en pvc-vloeren aan particulieren door het hele land. Daarbij treden zij op als tussenpersoon tussen de klant en de uitvoerder.
In 2018 richt Eeltink het vloerenbedrijf De Gietvloer Meesters BV op, waarbij Roelevink hem assisteert. Met een klein team van verkoopmedewerkers verkopen ze in vijf jaar tijd vloeren als warme broodjes, met naar eigen zeggen meer dan 1300 klanten in het hele land.
Het daadwerkelijk leggen van de vloeren wordt uitbesteed aan onderaannemers. Onder meer aan vakkundige vloerenbedrijven, maar in veel gevallen ook zzp’ers die soms op Werkspot zijn geworven, matig werk leveren en fouten maken.
Eeltink: ‘Negen ton verloren’
Met die werkwijze brengt De Gietvloer Meesters veel mensen in de problemen. Soms worden vloeren niet geleverd, of slecht gelegd. Daarbij is een hoop geld verdwenen, zowel betalingen van klanten aan het bedrijf als van het bedrijf aan onderaannemers.
Coen Eeltink zegt tegen Omroep Zilt dat hij als ondernemer negen ton is verloren doordat sommige onderaannemers slecht werk hebben geleverd. “Zodra een klant een reparatie verlangde, hadden ze hier geen tijd voor of werd het niet goed gerepareerd.”
Die klanten werd een nieuwe vloer aangeboden door De Gietvloer Meesters, aldus Eeltink. “Maar veel onderaannemers gaven niet meer thuis nadat ze een factuur van ons ontvingen voor de extra kosten, waardoor we een derde partij moesten inhuren. Hierdoor is er in die jaren behoorlijk verlies gedraaid.”
Bovendien stegen tijdens de coronacrisis de inkoopprijzen voor materiaal. Dat kon volgens Eeltink niet worden doorberekend aan klanten, wat uiteindelijk grote verliezen veroorzaakte.
Ondertussen neemt het aantal klachten toe van gedupeerden. In twee Facebookgroepen wisselen zij hun ervaringen uit over Roelevink en zijn schoonzoon. Sommige boze klanten komen zelfs verhaal halen aan de deur bij de ondernemers in Harlingen.
“We hebben een aantal keren mensen te woord gestaan”, zegt Eeltink. “Ik begrijp hun boosheid. Wanneer emotie het overneemt, zegt een klant wel eens dingen die ze niet zo bedoelen.”
Op vrijdagavond 19 januari gaat er op de Noorderhaven een Range Rover in vlammen op. Het blijkt een lease-auto van Nol Roelevink te zijn. Omdat er al onrust was met ontevreden klanten gaan er geruchten rond over brandstichting, maar de politie stelt al snel na sporenonderzoek vast dat dit niet het geval is.
3,6 miljoen aan vorderingen
Op 13 februari besteedt het tv-programma Kassa uitgebreid aandacht aan de bedrijven van Roelevink en Eeltink. Voor de tweede keer, aangezien het consumentenprogramma in 2018 al eens aandacht schonk aan een inbouwkastenbedrijf van Roelevink dat kort daarna failliet ging.
Kassa meldt nu dat ‘de ellende nog veel groter is dan destijds met de inbouwkasten’. In de uitzending is te zien hoe het tweetal op een parkeerplaats wordt benaderd door een redacteur van Kassa. Over de confrontatie zegt Eeltink: “Ik heb een half uur uitvoerig met die vrouw gesproken en daar wordt alleen 30 seconden van gebruikt.”
De Gietvloer Meesters wordt uiteindelijk op 27 februari failliet verklaard. Of er sprake is van onbehoorlijk bestuur, wordt nog onderzocht door de curator. Die meldt dat er nu ruim 3,6 miljoen euro aan vorderingen liggen.
De fiscus eist bijna 1,6 miljoen euro op.Daarnaast hebben zich meer dan 170 schuldeisers gemeld, waarvan een aantal over een vonnis van de rechter-commissaris beschikt. In totaal eisen zij ruim 2 miljoen euro van het bedrijf.
De curator verwacht dat dat bedrag nog verder oploopt. De vorderingen zijn lastig te controleren, omdat de curator niet over de gehele administratie van De Gietvloer Meesters beschikt. Eeltink spreekt dit tegen en beweert dat de administratie wel volledig aan de curator is overhandigd.
Meldpunt internetoplichting
Intussen had Eeltink een nieuwe BV opgericht, naar eigen zeggen om ondanks de opgelopen ‘imagoschade’ klanten te blijven bedienen en ‘cashflow’ te genereren om crediteuren van De Gietvloer Meesters te betalen.
Het bedrijf Vloeren Van Nu werd eind december 2023 ingeschreven in het handelsregister en heeft in een paar maanden tijd zo’n vijftien klanten aan zich gebonden.
Over het nieuwe bedrijf worden al snel klachten ingediend bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie. Die meldingen worden gedeeld met de SIDN, de beheerder van Nederlandse domeinnamen. Die haalt de website en mailadressen van vloerenvannu.nl in april offline.
Eeltink vindt dat de SIDN ten onrechte de website offline heeft gehaald. Het is volgens hem het gevolg van een buitenproportionele online hetze. “De politie heeft de aangiftes van klanten onderzocht en het was volgens hen geen oplichting.” De aangiftes zijn ingetrokken, maar desondanks staat de domeinnaam nog steeds op de lijst met bekende malafide handelspartijen van de politie.
Verkeerd opgemeten
Vloeren Van Nu ligt nu stil. Met onderaannemers wordt niet meer gewerkt. Klanten die nog een opdracht hadden lopen bij Vloeren Van Nu zijn doorverwezen naar een voormalige onderaannemer, LVT Vloeren.
Dat bevestigt het echtpaar uit Gouda. Zij worden alsnog rechtstreeks geholpen door dit bedrijf. “Onze aanbetaling is niet naar LVT Vloeren gegaan, maar zij willen het wel voor het restbedrag leggen”, zegt de vrouw. “Ze lijken betrouwbaar, dus we hebben vertrouwen in een goede afloop. Ik hoop dan dit hoofdstuk af te sluiten.”
Ook een andere gedupeerde, eveneens uit Gouda, is door LVT Vloeren geholpen. “Ze hebben het netjes geregeld”, zegt Anna Schouten. “We kwamen wel voor wat verrassingen te staan. De vloer bleek door Vloeren Van Nu verkeerd opgemeten en moest ook eerst effen worden gemaakt.”
Nu is ze nu bijna twee keer zoveel kwijt aan het hele project dan ze met Vloeren Van Nu had afgesproken: zo’n 11.500 euro in plaats van 6000 euro. Ook Schouten had aanvankelijk een aanbetaling van 50 procent gedaan aan Vloeren Van Nu. Die moest binnen zes dagen betaald worden.
Vloeren Van Nu heeft in februari toegezegd om de helft van de aanbetaling – na aftrek van annuleringskosten – binnen drie weken terug te storten. Maar dat is nog steeds niet gebeurd. “We zijn naar mijn mening opgelicht”, aldus Schouten.
Coen Eeltink bestrijdt dat laatste. Hij wijst erop dat de klanten juist op verzoek van Vloeren Van Nu zijn geholpen door LVT Vloeren. De andere optie zou annulering zijn en dan zouden de klanten hun aanbetaling wel kwijt zijn geweest.
Maar waar de duizenden euro’s aan aanbetalingen naartoe zijn gegaan, wordt niet helemaal duidelijk. Eeltink zegt dat een kwart van de totaalprijs, omgerekend de helft van de aanbetaling, wordt besteed aan “verkoopkosten”. Kortom, aan salarissen en kilometers om een klant binnen te halen.
Moedwillige oplichting?
Uit navraag bij LVT Vloeren blijkt dat deze onderaannemer niets van deze aanbetalingen heeft ontvangen. Het bedrijf is zelfs een aanzienlijk bedrag kwijtgeraakt aan opdrachten voor de failliete Gietvloer Meesters, ongeveer 70 duizend euro.
“Wij krijgen nog steeds geld van De Gietvloer Meesters, maar er valt niks te verhalen. Daar zien we door het faillissement niets van terug”, zegt Wesley Burgers van LVT Vloeren. “We vinden het vervelend voor klanten dat ze genaaid zijn. En onze naam is nu eenmaal geassocieerd met de praktijk van de heer Roelevink. Dat wil ik netjes afsluiten.”
Daarom voert het bedrijf bij gedupeerde klanten de opdracht uit voor het restbedrag, in samenwerking met een groot vloerverwarmingsbedrijf, dat door De Gietvloer Meesters voor zo’n anderhalve ton benadeeld is.
“In dit vakgebied moet je weten wat je doet en heb je te maken met risico’s. Zit er vocht in de ondervloer, kan er een vloer op of niet, kan er worden gefreesd? Wij kwamen op een gegeven moment alleen maar puin ruimen. De klussen die fout gingen, waren wij aan het opknappen.”
Maar faalde het bedrijf door moedwillige oplichting, zoals velen beweren? Burgers zegt wel te hebben gemerkt dat Eeltink en Roelevink welwillend zijn om bepaalde problemen op te lossen. “Maar dan blijken ze de liquiditeit niet te hebben, geen materiaal te kunnen inkopen of andere verplichtingen te hebben.”
Burgers benadrukt dat LVT Vloeren niets meer met hen te maken heeft. “Maar we willen wel de problemen voor hun klanten oplossen. En aan de andere kant moeten de heren niet vergeten dat wij nog steeds geld van hen tegoed hebben.”
Streep eronder
Toch wordt hiermee niet bij alle gedupeerden het vertrouwen hersteld. Gertjan Robbemond uit Woerden heeft besloten niet in te gaan op het aanbod van LVT Vloeren. In februari had hij een pvc-vloer met vloerverwarming besteld bij Vloeren Van Nu.
Na een aanbetaling van 3000 euro hoorde Robbemond lange tijd niets, totdat LVT Vloeren contact opnam en een offerte stuurde voor het resterende bedrag. “Ook al zou dit een betrouwbare partij zijn, ik heb er toch een punt achter gezet”, zegt Robbemond.
Hij ziet zijn aanbetaling in elk geval niet meer terug. “Ik neem mijn verlies en wil met een onderneming in zee waar ik gewoon in een showroom kan rondkijken en directe afspraken kan maken.”
Of Coen Eeltink en Nol Roelevink een doorstart gaan maken met een nieuw bedrijf, is nog niet zeker. Ze melden dat ze momenteel nadenken over hun toekomstige stappen.