De gemeente Harlingen legt 15.000 euro bij voor de huur van statiegeldbekers op de Visserijdagen van dit jaar. Bijna had de horeca in de stad om die reden het avondprogramma afgelast, zo bleek tijdens de raadsvergadering op woensdagavond.
De gemeente Harlingen stelt herbruikbare statiegeldbekers als eis voor de 18.000 euro subsidie die de Stichting Evenementen Harlingen ontvangt voor het organiseren van het avondprogramma van de Visserijdagen. Per 1 januari 2024 geldt een landelijk verbod op wegwerpbekers. De gemeente wil de horeca in Harlingen alvast deze editie van de Visserijdagen laten wennen aan wat volgend jaar verplicht is.
“Die afspraak is gemaakt, daarna heb ik niks meer gehoord tot vorige week”, zei burgemeester Sjerps tijdens de raadsvergadering. Toen bleek de horeca in de stad moeite te hebben om de begroting voor de huur van statiegeldbekers rond te krijgen. Dat verraste het college. “Weer een berg plastic in de stad, dat kunnen we niet doen”, aldus Sjerps.
Dinsdagmiddag was er een gesprek met burgemeester Sjerps, waarin horecavertegenwoordigers stelden 20.000 euro extra nodig te hebben en anders het programma te moeten afgelasten. “Dat vind ik heel bijzonder”, zei Sjerps geprikkeld. “Als je al zo lang met elkaar in gesprek bent, dat je een paar weken voor het feest bij de gemeente komt met het mes op de keel: ‘20.000 euro of we gelasten het feest af, en u weet wel wie de schuld daarvan krijgt’.”
Toch heeft het college er een oplossing voor gevonden door het afvalbudget van de gemeente aan te spreken. Daaruit wordt de extra bijdrage van 15.000 euro voor de huur van zo’n 300.000 statiegeldbekers op de Visserijdagen gefinancierd.
Afgerond een ton
Al langere tijd is er kritiek op het evenementenbeleid van de gemeente, die eerder dit jaar aan het paasspektakel The Passion ruim drie ton opzij heeft gezet. Sjerps somde daarom op wat de gemeente dit jaar bijdraagt aan de Visserijdagen en kwam uit op 97.000 euro. “Laten we het leuk afronden, het is een ton. Alle berichten van ik weet niet welke aardige Harlingers dat de gemeente niets doet voor Harlinger evenementen, zijn hiermee gelogenstraft.”
Ze wil na deze editie van de Visserijdagen – die plaatsvindt van 30 augustus tot en met 2 september – een gesprek met de Stichting Evenementen Harlingen om “het serieuze probleem dat inderdaad bestaat voor de horeca te gaan aanpakken.” Overal in Nederland krijgen evenementen te maken met nieuwe en zwaardere regels. Daarnaast stijgen de kosten voor evenementen flink.
Dat heeft volgens Sjerps te maken met het feit dat er tegenwoordig meer concurrentie is. “Toen ik student was, was er enkel Oerol en Pinkpop, nu is er ieder weekend een groot evenement.” Daardoor stijgen de prijzen van beveiliging, EHBO en artiesten.
De gemeente Harlingen doet volgens Sjerps veel om de Harlinger evenementen te ondersteunen. “We hebben meer capaciteit bij de vergunningverlening, we organiseren een spreekuur om organisatoren te helpen en we leveren financiële steun waar nodig.” Daarnaast is de gemeente Harlingen ook bezig met het vereenvoudigen van de regels.