Komende week is de zogenoemde Goede of Stille Week. Die week eindigt met Goede Vrijdag en het Paasweekend. Maar wat houdt dat allemaal ook alweer in?
Wat is Pasen?
Pasen is het belangrijkste feest voor christenen. De gelovigen staan stil bij het lijden en sterven van Jezus Christus. Met Pasen stond Hij op uit de dood, waarmee Hij de zonde en de dood heeft overwonnen.
Wanneer is Pasen?
Pasen wordt niet elk jaar op dezelfde datum gevierd. 21 maart is het begin van de lente. De zondag na de eerste volle maan van de lente is Paaszondag.
Wat zijn Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Paaszondag?
Pasen begint eigenlijk al veel eerder dan de twee vrije dagen. Eerst heb je de veertigdagentijd. In die veertig dagen vasten christenen. Dat doen ze door bijvoorbeeld vlees en alcohol te laten staan. Maar ook andere manier van vasten komen op. In zulke gevallen worden luxeproducten als chocola niet gegeten, maar wordt ook het gebruik van sociale media verminderd.
De veertigdagentijd begint met Aswoensdag. Gerekend vanaf die dag is de periode 46 dagen (drie dagen en zes volledige weken). De zondagen in deze periode tellen niet mee in de vastentijd, waardoor het aantal keurig op 40 komt. Met Aswoensdag krijgen de gelovigen een kruisje op hun voorhoofd gezet, letterlijk met as. De as komt van verbrande palmtakken (vaak buxustakken), die het jaar daarvoor gebruikt werden voor de viering van Palmpasen. Het as symboliseert de vergankelijkheid van het leven. Door de takken van het voorgaande jaar te gebruiken, wordt ook de cirkel van het kerkelijke jaar rondgemaakt.
Voorafgaand aan Aswoensdag, de start van de periode waarin dus onder meer het vlees achterwege wordt gelaten, wordt nog uitbundig carnaval gevierd. Het woord stamt af van het Italiaanse ‘carne levare’, wat ‘opheffen/wegnemen van het vlees’.
Palmzondag (dit jaar op 24 maart) is de zondag waarop wordt herdacht dat Jezus op een ezel de stad Jeruzalem is binnengetrokken. Bij deze gebeurtenis schrijven de evangelisten dat takken en kleren op de grond werden gelegd, zodat Jezus als het ware op een rode loper de hoofdstad binnenkwam. Deze takken worden dus verbrand, het as wordt een jaar later gebruikt bij Aswoensdag om kruisjes op het voorhoofd te tekenen.
Witte Donderdag is de dag dat Jezus met Zijn leerlingen, de discipelen, het Laatste Avondmaal vierde. Deze dag heet ‘wit’, omdat de Rooms-Katholieke Kerk alle afbeeldingen en kruisen met Jezus met een witte doek bedekt.
Goede Vrijdag is de dag dat Jezus werd gekruisigd en stierf. Het is een goede vrijdag, omdat de gevolgen goed zijn: door Zijn sterven, herstelde Jezus de relatie tussen God en mensen.
Stille Zaterdag is een stille dag, omdat dit de enige dag is in Jezus’ leven dat Hij niet sprak. Pasen is de dag dat Jezus opstond uit de dood. Daarmee bracht Hij de dood de laatste slag toe, waardoor nieuw leven kan beginnen.
Jezus heeft met Zijn dood en opstanding een nieuwe betekenis gegeven aan het Pesach-feest. Pesach is een Joods feest, waarbij wordt gevierd dat de Israëlieten uit de slavernij in Egypte zijn bevrijd. Net zoals de Joden uit de slavernij zijn bevrijd, heeft Jezus de mensheid uit de zinloosheid bevrijd en de verhouding tussen God en mensen hersteld.
Wat hebben paaseieren en paasbroodjes te maken met dit feest?
Paaseieren en paasbroodjes hebben weinig te maken met de inhoud van Pasen. Mogelijk speelt een rol van missionarissen om aan te sluiten bij de heersende feesten in een niet-christelijke omgeving. Nieuw leven, waar brood en eieren voor staan, sluit op zich prima aan bij het nieuwe leven waar de kerk voor staat. Volgens anderen staat het paasei symbool voor de steen van het graf waar Jezus werd begraven.
Wat is er te doen in Noordwest-Friesland?
Kerken in Noordwest-Friesland komen tijdens de Paasdagen bijeen. Ook op Omroep Zilt is er een extra dienst: op Goede Vrijdag vanaf 9.30 uur, met vanaf 9.00 uur een extra aflevering van Fryslân Sjongt Gospel.
Vorig jaar werd in Harlingen nog The Passion opgevoerd. Dit is een groots evenement door KRO-NCRV, dat elk jaar op een andere locatie in Nederland wordt uitgevoerd. Dit jaar is de beurt aan Zeist.