Voor 1 euro van en naar het centrum van Harlingen met een lokale buslijn. Dat is het idee van de Futbringer, een taxibusje dat op meerdere dagen een vast rondje door de stad maakt.
Woensdag is Harlingen begonnen met een proef met de Futbringer. Het komende jaar rijdt er een taxibusje op woensdag, vrijdag en zaterdag tussen 10.00 en 13.00 uur een vaste route. Het is een samenwerking tussen de gemeente Harlingen en taxibedrijf Van der Pol uit de stad.
Spannende dag
“It is hiel spannend foar ús”, zegt Bauke van der Pol op de eerste dag van de proef. Omdat het de eerste dag is, is Van der Pol zelf achter het stuur gekropen om de rit te maken. Voor vertrek heeft hij nog een paar grote, gele stickers op het busje geplakt met de naam ‘Futbringer’.
“Wy wurkje al hûndert jier yn Harns en dan is it hartstikke leuk ast dit foar de gemeente Harns dwaan kinst”, zegt Van der Pol. “Wy twivelen dêrom net om dit te dwaan.” Bovendien gaat het voor het taxibedrijf om uren die niet heel drukbezet zijn. “Elk wurk is wolkom.”
De feestelijke opening van de Futbringer is op 10 maart. Op de eerste dag met het taxibusje is de animo dan ook nog niet heel groot. Het is de bedoeling dat steeds meer mensen hun weg naar het centrum, met de Futbringer, weten te vinden.
“Dat komt wol goed liket my”, denkt Van der Pol. “It moat efkes op gong komme. Minsken moat der bekend mei reitsje en derfan witte. Harnzers hâlde wol fan gratis en goedkeap.”
Mag wat kosten
Met de lokale buslijn hoopt de gemeente dat ouderen en mensen met een smalle beurs vaker naar de binnenstad toe kunnen, zegt wethouder Erik de Groot. “Het belangrijkste is dat mensen op deze wijze laagdrempelig en voor weinig geld onze stad kunnen bereiken. Dat vind ik ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat mag je als gemeente ook best wat geld kosten.”
Voor het project is een bedrag van 21.000 euro gereserveerd. Dat is nodig, omdat de kaartjes zo goedkoop zijn. “Als gemeente passen wij bij in de kosten, maar wij vinden dit belangrijk. We kunnen hiermee de verkeersarmoede bedienen en daarnaast ook eenzaamheid voorkomen. Dan mag het de gemeente ook wel iets kosten.”
Onderdeel van het plan is dat mensen met hun buskaartje in meerdere horecagelegenheden gratis een bakje koffie of thee kunnen krijgen. Dat zou goed zijn voor de sociale contacten van de mensen die anders misschien thuis zouden blijven.
Voor de proef is voorlopig een jaar uitgetrokken. “Harlingers bepalen uiteindelijk zelf of dit een succes wordt of niet”, legt de wethouder uit. “Als men er onvoldoende gebruik van maakt kunnen we ook na een jaar concluderen dat we ermee moeten stoppen, maar ik hoop dat we de pilot straks met een jaar moeten verlengen.”