De recordregenval van afgelopen jaar zorgt nog steeds voor grote overlast op Vlieland. Het veld van VSV’31 is er zó slecht aan toe, dat het elftal uit de competitie is gehaald.
De voetbalvelden van de Vlielandse Sport Vereniging staan al maandenlang onder water. “We hebben al besloten om voor de winterstop alle wedstrijden uit te spelen,” vertelt Erik Houter van VSV’31.
“Dus die jongens gingen allemaal naar de vaste wal. We zouden dus nu alle thuiswedstrijden gaan spelen.” Maar de conditie van de velden laat dat niet toe. Met als gevolg dat het eerste elftal uit de competitie is gestapt.
In de 53 jaar dat Houter op het eiland woont, heeft hij het nog nooit zo nat meegemaakt. “Volgens mij zijn we allemaal verrast op Vlieland. Ik heb in het verleden wel hoge waterstanden meegemaakt, maar zoals het dit jaar is, is het echt ongelooflijk hoog. Wie of wat waar verantwoordelijk voor is, dat durf ik niet te zeggen.”
Stortemelk
Ook op kampeerterrein Stortemelk zijn flinke stukken ondergelopen. Na flinke wateroverlast in de zomer van 2021 zijn er stevige maatregelen genomen vertelt Jan van der Veen.
“We hebben het jaar daarop drainage aangelegd op diverse velden. De velden verhoogd, et cetera, et cetera. En daarmee dachten we dat we voorlopig even het goed gedaan hadden. Maar het staat nu weer onder water.”
Wakker ligt hij er niet van, maar het houdt hem wel bezig. Op het eiland wordt niet actief ontwaterd: er is geen pompensysteem om droge voeten te houden.
“De regen die hier valt moet in de grond zakken,” weet Van der Veen “En daar zijn we, denk ik met z’n allen verantwoordelijk voor. Gemeente, Staatsbosbeheer, Wetterskip Fryslân. En ik denk Stortemelk zelf ook.”
Met gemeente-ambtenaar Leo Hans Sterenberg rijden we naar de plassen op de afgesloten wegen. De gemeente heeft het Wetterskip onlangs uitgenodigd om de overlast in kaart te brengen.
“In gezamenlijkheid gaan we nu verder kijken wat de toekomst ons brengt,” legt Sterenberg uit. “Klimaatveranderingen doen natuurlijk mee. Waar moeten we ons op voorbereiden en bij wie ligt dan die verantwoordelijkheid?”
Natuurgebied
Al blijft het de vraag of er een oplossing te vinden is voor de unieke situatie op Vlieland. “We zitten hier midden in een natuurgebied. En dan wordt natuurlijk een hele andere vraag: moet je dit ook inderdaad actief gaan ontwateren? Of zeg je van dit hoort bij de natuur en take it or leave it.”
Voor de voetballers en hun supporters op het eiland is het zuur. “Ja, dat is natuurlijk niet leuk. Die tweehonderdvijftig enthousiastelingen van het eiland die altijd komen kijken op zondag… ja, die missen nu wel een stukje sport,” zegt Erik Houter van de voetbalvereniging.
En voor de voetballers wordt ook wat geregeld. “De bondscoach van ons elftal, die zal waarschijnlijk de onze mannen nog wel een stage geven waarin ze actief blijven. Maar voetballen zal niet meer gebeuren op dit veld.”