Wie langs de rijksweg van Franeker rijdt, heeft het bord misschien al gezien. Op een akker bij Schalsum groeit spelt, voor een bakker uit Franeker.
Toen bakker Max Siesling boer Bauke Sijtsma op een feestje sprak, kwam het onderwerp op lokale producten. “Dy bakker is aardich wakker,” lacht boer Bauke Sijtsma. “Dan moatte wy spjeltbôle ha, mei lokale spjelt.”
In december is bij Schalsum een hectare ‘Frankenkorn’ ingezaaid. “Dat past ek moai by Franeker,” zegt Sijtsma. Het is de eerste keer dat hij spelt verbouwd.
Veel zorgen maakt hij zich niet. Spelt is een makkelijk ras wat het goed op de ‘klaai’ doet.
Naar verwachting komt er 4 ton spelt af. Dat wordt door een molenaar uit Gaasterland ouderwets met stenen gemalen. Lokaal is belangrijk voor de bakkerij.
“Doordat wij een kleine bakkerij zijn, kunnen we met lokale producten werken,” vertelt Max Siesling. “Zo komt het gehakt voor de saucijzen van koeien die bij Akkrum lopen en de aardbeien uit Berltsum.”
Voor bakker Siesling is de lokale spelt een uitgelezen kans om een eigen lijn aan speltproducten te bedenken. “Denk aan desembroden en we willen ook zakjes bakmix maken, zodat mensen thuis hun eigen Waadhoeke speltbrood kunnen bakken.”
Max Siesling is bezig alle kneepjes van het bakkersvak te leren, zodat hij de bakkerij van zijn vader en moeder kan overnemen. Van projecten zoals het lokale spelt leert hij veel.
“De zemel, hoe groeit het, hoe krijg je zo veel mogelijk eiwit in de spelt?” somt hij op, “Als je een zak spelt besteld bij de groothandel, denk je daar niet over na. En nu leer je gewoon veel meer over de producten waarmee je werkt.”