
Sportpark De Koekoek in Berlikum. Foto: Omroep Zilt, Arodi Buitenwerf
SC Berlikum dreigt te worden opgescheept met een nieuw hoofdveld dat het eigenlijk niet wil hebben.
Het huidige kunstgrasveld op sportpark De Koekoek in Berltsum ligt er al jaren en is nagenoeg versleten. In mei staat de technische keuring voor het seizoen 2025-2026 voor de deur, maar de kans dat het veld voor die proef slaagt, is vrijwel nihil.
B en W van de gemeente Waadhoeke willen het daarom vervangen door een ‘milieuvriendelijk’ hybride veld, een combinatie van overwegend natuurgras op een bodem van synthetische vezels. Daarmee wordt de verplichte keuring vermeden en is meteen gewaarborgd dat SC Berlikum ook volgend seizoen in competitieverband voetbal speelt.
Bovendien heeft Waadhoeke in 2022 besloten dat bij vervanging of aanleg van nieuwe velden kunstgras niet langer de voorkeur heeft. De rubberen granulaatkorrels die het stugge kunstgras beter bespeelbaar moeten maken, zijn slecht voor het milieu en leveren mogelijk gezondheidsrisico’s op. Met de switch naar hybride huldigt Waadhoeke haar eigen principe: “Een sportveld is van natuurgras en kunstgras als het moet”. Ook het kunstgrasveld van VV Minnertsga staat op de nominatie te worden vervangen door een hybride veld.
Bij de Berltsumer voetbalclub stuit dit plan echter op weerstand. De club ziet veel meer in een vervanging van alleen de oude toplaag, maar dan met gebruik van nieuwe, natuurvriendelijke alternatieven voor de rubber korrels. Volgens voorzitter Freerk Tuinenga is dat niet alleen veel goedkoper dan de uitrol van een compleet nieuw veld, maar organisatorisch ook de beste oplossing voor de club.
De kwaliteit van hybride gras is namelijk minder dan die van kunstgras, waardoor de elementen er veel meer vat op hebben, legt hij uit. “Op keunstgers kinst sûnder mis de waarsomstannichheden altyd spylje, wylst je op in hybride fjild dan al gau wedstriden en trainingen skrasse moatte. Dat leit in enoarme druk op ús organisaasje. We wolle dus eins in goedkeapere oplossing, mar dy’t ús wol mear mooglikheden jout.
Overleg met de gemeente over de wensen van de club haalde tot dusver niks uit. “Wy hawwe it idee dat de gemeente fêsthâlde wol oan efterhelle belied en wy eins mei de rêch tsjin de muorre stean.”
De club heeft nu zijn hoop gevestigd op de gemeenteraad van Waadhoeke. Die vergadert donderdag 13 februari over het voorstel van B en W. Tuinenga is van plan er het woord te nemen in een laatste poging het tij te keren. “En as dat net slagget, wat wy net hoopje, dan sille we ús tariede moatte op folgjende stappen.”