Nu het steeds minder gaat met het milieu, willen meer mensen er zelf iets aan doen. Zoals boodschappen doen zonder plastic en je eigen duurzame verpakkingen meenemen naar de winkel.
Om uit te vinden hoe en waar dat kan was er een Zero Waste Wandeltour in Harlingen. “Ast sjochst hoefolle plastik hast asto ien wike te boadskippen west hast,” valt Lemke Statema met de deur in huis.
“Dat fynt ik tige spitich. Ik tink dat elk lyts bytsje helpt.” Daarom is zij de gids bij de Zero Waste Wandeltour. Ze hoopt dat ze de deelnemers kan inspireren en motiveren.
Microplastic in kindertandpasta
Een van de meest schokkende ontdekkingen die Statema deed was toen ze samen met haar kinderen keek wat er nou precies in hun tandpasta zat. Microplastic om de pasta stevig te maken. “Ik tocht, dat wol ik wol graach oars.”
De tocht gaat van de biologische winkel naar Binnen en Buiten. Hier verteld de eigenaresse dat ze proberen bewust in te kopen.
Erg trots is ze op de lijn schoonmaak-spullen van hout en natuurlijke materialen. Een plumeau van veren en een afwasborstel van hout en plantaardige vezels. “Dat koop je één keer en dat gaat de rest van je leven mee”.
Ook verkoopt ze de zogenaamde soapbars, shampoo in de vorm van een zeep. “Ze zeggen dat het 4 plastic flessen scheelt, volgens mij zijn dat er veel meer.”
De 12 deelnemers zijn praktisch allemaal al bezig met het milieu. Kopen alleen biologische producten, alleen kleding van natuurlijke oorsprong en eten minder vlees. Toch denkt Statema dat iedereen klein kan beginnen.
“Kinst dyn eigen kofjebeker meinimme asto op ‘e paad giest” somt ze op “Kinst as bern hast wasbere luiers nimme, al sil net eltsenien dat wolle. Kinst by kosmetyske produkten sjen oft der gjin plastik yn sit.”
En Statema gaat graag naar de groentetuin in de buurt. “It is farsk, lokaal en der komt gjin ferpakking by sjen.”
Signaal afgeven
Jorinke is een van de deelnemers. “Ik wil graag tips en tricks hoe ik mijn leven duurzamer kan maken.” Ze vindt het lastig om met haar werk en haar gezin daar tijd voor te maken. Ze koopt zoveel mogelijk biologisch, eet minder vlees en probeert verpakkingsvrij te winkelen. Ook veel kleding koopt ze tweedehands.
De tour heeft haar leuke adresjes in Harlingen opgeleverd. Ze gaat door op het Zero Wast-pad. “Stapje voor stapje dingen aanpassen.”
Ze hoopt dat veel meer mensen het licht zien. “Als ik het in mijn eentje doe, heeft het weinig impact, maar als 15 miljoen mensen het doen, helpt het wel,” lacht ze “Het gaat ook om het signaal wat je geeft aan je kinderen.”