Nieuwe aardappelrassen kweken die resistent zijn, genoeg opbrengen en waar ook smaak aan zit. Dat is het doel van De Fries-Groningse Aardappel Kwekers Vereniging. Dit jaar is er een groot proefveld in Oosterbierum aangelegd, omdat de vereniging 70 jaar bestaat.
Het eerste gedeelte van het proefveld bij de Hoarnestreek in Oosterbierum is vrijdag geoogst. Freerk Zwart, de beheerder van het proefveld, heeft hoge ambities met de aardappels. “Ze moeten beter worden dan wat er nu is. We proberen hier een verbeterslag te maken.”
Het aardappelseizoen begon laat vanwege het koude en natte weer van eerder dit jaar. Volgens de vereniging is het nu al een bijzonder seizoen. Ze hebben te maken met opkomstproblemen, droogte, waarschijnlijk lagere opbrengsten en daar komen berichten over bacterie- en virusziekte nog eens bij.
Ziekteresistentie is dus ook een belangrijk punt voor de vereniging. “We hebben langzamerhand minder bestrijdingsmiddelen tot onze beschikking. Maar we moeten wel met z’n allen blijven eten”, zegt Zwart. Het blijkt dat bintjes nog best wel ziektegevoelig zijn. “Dat is niet meer handig voor de boer. Die wil ook een hoge opbrengst hebben.”
Meebewegen
Het weer wordt steeds extremer en dat zorgt samen met de aanpassingen in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen dat het van belang is om goed te weten welke rassen presteren. “Je moet echt met de natuur meebewegen”, zegt Zwart.
In maart zijn er daarom 63 potentiële pootaardapelen gesorteerd. De standaardrassen worden vergeleken met de nieuwe zaailingen.
Van alle 63 rijen zijn er vijf planten uit de grond gehaald. “Die worden beoordeeld. Eerst de plant op zichzelf, het lof, dan de aardappels op vorm, grootte, kleur, gewicht.”
“Er zijn ook nog twee rijen die we helemaal laten uitgroeien”, voegt Zwart eraan toe. “In september rooien we die en die beoordelen we dan.” Of het proefveld echt rendabel is, moet in november duidelijk worden. “Dan is de echte tentoonstelling, dan kan iedereen zien welke het beste is.”
Zie ook dit artikel over aardappels telen op zilte grond bij Sexbierum.