Omwonenden van de nieuwe opvanglocaties voor Oekraïners in Franeker voelen zich overvallen door de plannen. Ook zijn er bij sommigen zorgen over de waarde van hun huis en geluidsoverlast.
Aan de westkant van Franeker komen twee nieuwe, tijdelijke opvanglocaties voor in totaal 300 Oekraïense vluchtelingen. De gemeente Waadhoeke maakte dit vorige week bekend en praatte maandagavond op het gemeentehuis de omwonenden bij.
Tijdens de bijeenkomst bleek dat die vooral zorgen hebben over WOZ-waarden, geluidsnormen en zichtwallen, maar niet zozeer over de noodzaak en de locatie van de opvang.
‘Prima plan’
“Het is een prima plan, want die mensen moeten gewoon opgevangen worden,” vindt Hennie van der Ploeg. Zij woont op het Oostwoud-terrein en krijgt er in de toekomst dus mee te maken.
Bang voor overlast is ze niet en volgens stadgenote Janny Laanstra, die vrijwilliger is bij Vluchtelingenwerk, gaat dit ook niet gebeuren. “Deze mensen zijn aan het werk of op hun kamer. Je hebt er geen last van.”
Overvallen
Sommige omwonenden gaven wel aan dat ze behoorlijk overvallen waren door de brief die ze vorige week van de gemeente ontvingen. Ook het feit dat de plannen hoe dan ook doorgaan, leverde niet dadelijk gejuich op.
Burgemeester Marga Waanders zei er begrip voor te hebben “Dat hawwe wy al faker meimakke, by de opfang fan flechtlingen yn de doarpen.”
Om tafel met omwonenden
Volgens haar heeft dit alles te maken met de aard van de opvangregeling, die het mogelijk maakt dat B en W de beslissing nemen zonder dat hiervoor vooraf de gemeenteraad hoeft te worden geraadpleegd. “Tsjin dat beslút kin ek gjin beswier makke wurde en wy dogge ek net oft dat wol kin. Mar minsken fiele harren altyd wat oerfallen. Ik begryp dat hiel goed.”
Hoewel de plannen in grote lijnen vaststaan, is nog niet alles in beton gegoten. Op basis van de punten die vanuit de zaal werden ingebracht, gaat de gemeente nog om de tafel met de groep omwonenden die het dichtst bij de opvanglocaties wonen. ”Miskien kin dit noch liede ta in pear oanpassingen, mar dat sille wy útsykje.”
Waanders verzekerde de zaal daarnaast dat de opvang een tijdelijk karakter van maximaal 10 jaar heeft en dat dit niet zal wijzigen in permanente bewoning. “Wy fange op salang’t de oarloch duorret en salang’t it Ryk de opfang finansieret. As dat ophâldt, stoppet it hjir ek.”
Haast
Waadhoeke heeft haast met de door het Rijk opgelegde opvang en wil er bij voorkeur volgend jaar januari al mee starten. Of dit lukt hangt af van de vergunningen en de voorfinanciering van enkele miljoenen euro’s waarover de gemeenteraad nog een besluit moet nemen.
De opvang vindt plaats op twee locaties bij de Frisiabrug aan weerszijden van het Van Harinxmakanaal. Aan de noordzijde komen 27 chalets voor maximaal 108 mensen en aan de zuidkant 44 tijdelijke woningen voor maximaal 188 Oekraïners.