In het clubgebouw van FC Harlingen opende donderdag het achtste Odensehuis van Friesland. Mensen met (beginnende) dementie, hun partner, familie en vrienden kunnen er twee dagen per week terecht voor advies, informatie en ontmoeting.
In Nederland hebben momenteel meer dan 300.000 mensen dementie. Door de vergrijzing en een steeds ouder wordende bevolking, is de verwachting dat in 2040 meer dan een half miljoen mensen aan deze ziekte lijdt.
De vraag naar dergelijke voorzieningen is groot, zegt coördinator Martine Adema. Zij stond in 2016 aan de basis van het eerste Friese Odensehuis in Leeuwarden.
Naast die in Harlingen zijn er inmiddels ook Odensehuizen in Drachten, Heerenveen, Burgum, Sneek, Gorredijk en Bolsward. “We moeten zorgen dat deze groeiende groep ergens naartoe kan. Het is heel belangrijk dat ze in het sociale leven blijven.”
Adema weet waarover ze praat. Haar echtgenoot kreeg de ziekte. “Je raakt je partner kwijt waar die bij staat. Dat is voor alle betrokkenen een heel zwaar proces.”
Rummykuppen
Het Odensehuis werkt niet met speciale zorgprogramma’s, maar wil vooral laagdrempelig zijn. “We passen ons aan aan de bezoekers. Als die bijvoorbeeld willen rummykuppen, dan gaan we rummykuppen. Je komt hier vooral voor de gezelligheid, om elkaar te ontmoeten. Alles is vrijblijvend.”
Pilot
Het Odensehuis in Harlingen is geopend op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur. Voorlopig betreft het een pilotproject dat wordt gesubsidieerd door de gemeente. In 2028 wordt bekeken of er een vervolg op komt.