Nog lang niet iedereen weet genoeg van cybercrime, zo vindt de politie. Daarom kwam dinsdag het Mobiel Media Lab naar de stad om te vertellen over het voorkomen van online oplichting. En wat je moet doen als het toch misgaat.
Het zijn vooral termen als ‘phishing’ en ‘spoofing’ die dinsdag door de cybercrimetruck klinken. De politie en gemeente vertellen over online criminaliteit.
“Je ziet dat de traditionele inbraken plaats maken voor internetfraude en oplichting”, vertelt Rixt Westra van gemeente Harlingen. “We vinden het heel belangrijk dat mensen bewust worden gemaakt van de gevaren.”
Klik hier als de video niet laadt:
“Vaak zie je dat ouderen daar minder kaas van hebben gegeten. Vandaar dat dat vooral onze doelgroep is”, zegt Harlinger wijkagent Steven de Vries.
Maar het is te voorkomen: De Vries heeft genoeg tips. Over spoofing bijvoorbeeld, wanneer iemand zich voordoet als je bank.
“Een bank zal u nooit bellen om te vragen naar gegevens en ze zullen ook nooit bij u aan de deur komen”, vertelt de wijkagent. “Dat doen ze altijd middels een brief.”
Ook via de mail wordt het geprobeerd. “Een bank vraagt nooit om ergens op te klikken. Dus gewoon niet op die mails klikken, niet openen.”
Als het dan toch eens misgaat moet je snel handen, zegt De Vries. “Meteen contact opnemen met de bank. En het is altijd verstandig om aangifte te doen.”