Arriva schrapt een groot deel van de treinstops in Noordwest-Friesland. Vanaf zondag raken stations Deinum en Dronryp de helft van hun treinen kwijt, tot grote verbazing van ChristenUnie en de omliggende dorpen.
Komende zondag gaat de nieuwe dienstregeling van Arriva in. Met grote gevolgen voor vooral Deinum, Dronryp en omliggende dorpen.
Nu stoppen de treinen tussen Leeuwarden en Harlingen altijd op de Waadhoeker stations: meestal vier keer per uur. In de nieuwe dienstregeling zijn dat er nog twee.
Klik hier als de video niet laadt:
“Dat komt ons wel rauw op het dak, dit hadden we niet zien aankomen”, zegt voorzitter Martin Haarman van dorpsbelang Dronryp.
Pas deze week kwam het dorpsbelang er achter. “We wisten hier niks van, we zijn niet geïnformeerd door Arriva en de Provincie. We stonden hier raar van te kijken.”
Waarom?
De vervoersdienst klaagt al enige tijd over een personeelstekort. Door met de tijden te schuiven en 1 trein per dag minder te laten rijden, zou de vervoersdienst een machinist per dag kunnen besparen.
Maar waarom Deinum en Dronryp dan overgeslagen moeten worden? Die vraag heeft ook Bernita Hakvoort van ChristenUnie, als fractiemedewerker in de Staten, fractievoorzitter in Waadhoeke en inwoner van nabijgelegen Blessum nauw betrokken bij de stations.
“Zo’n trein zit een machinist op en rijdt er gewoon langs, waarom zou die hier niet kunnen stoppen?”, zo zegt Hakvoort. Haar partij stelt dan ook vragen bij de Staten en gemeente over het schrappen.
Zeker omdat er in de concessie – de afspraken tussen Arriva en Fryslân over het treinvervoer – staat dat er meer treinen zouden rijden. “Nu wordt er van afgeweken, hoe kan dat?”
Van een efficiëntieslag is ook niet te spreken. De treinen die wel op de Waadhoeker dorpen stoppen, doen 25 minuten over de reis van Leeuwarden naar Harlingen. De ‘sneltrein’ doet het in 24 minuten, net één minuutje sneller dus.
Toch lijken Deinum en Dronryp het vanaf zondag toch gewoon met minder treinen te moeten. “Voor mensen die dagelijks naar Leeuwarden of verder reizen kan het een grote impact hebben”, zegt Haarman.
Extra reistijd
“De reistijd kan hier zomaar een uur door verlengen. Op een dag werken of naar school gaan, is dat heel veel”, constateert de Rypster. “Jongeren studeren in Groningen en Zwolle en reizen dagelijks met de trein.”
“Het is voor jongeren steeds moeilijker kamers te vinden, die besluiten dan dagelijks heen en weer te gaan. Die worden hier met name door getroffen.”
Dorpsbelang geeft het niet op en ook wat Bernita Hakvoort betreft komt er snel weer verandering: “Het is heel makkelijk om hier wel te stoppen, het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn.”